Επικαιρότητα

Καλώς ήρθατε στο αεροπλάνο του μέλλοντος!

Καλώς ήρθατε στο αεροπλάνο του μέλλοντος! Την τελευταία φορά που επιβιβαστήκατε σε αεροπλάνο, πιθανότατα στριμώξατε τη χειραποσκευή σας σε κάποιο από τα κενά ντουλάπια πάνω από το κεφάλι σας, συμπιέσατε τα πόδια σας για να καταφέρετε να βολευτείτε και τελικά να αποκοιμηθείτε.

Οι αερομεταφορές δεν αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς υπηρεσία πολυτελείας αλλά ανάγκης. Όμως η Airbus επιθυμεί να το αλλάξει αυτό. Ήδη παρουσίασαν εικόνες από αυτό που αποκαλούν 'concept cabin'-η καμπίνα του αεροπλάνου του μέλλοντος-.

Το πρωτότυπο αυτό αεροσκάφος, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται πως θα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που θα κατασκευάζεται το 2050, έχει ως αρχή σχεδίασης και κατασκευής τη βιοτεχνολογία. To πλέον αξιοσημείωτο στοιχείο της προσέγγισης αυτής είναι η άτρακτος, που αντί να κατασκευάζεται με τύλιγμα αδιαφανούς ατσαλιού, πλέον θα αποτελείται από δικτυωτό σκελετό. Στην πραγματικότητα αυτό είναι εμπνευσμένο από τη δομή των οστών των πουλιών.

Το ηλεκτρολογικό σύστημα θα αποτελεί δίκτυο που ασύρματα θα προσαρμόζεται στις κλιματολογικές συνθήκες. Όλη αυτή η στρατηγική, η ελαφριά κατασκευή, χωρίς απόβλητα υλικών και ασύρματα ηλεκτρικά συστήματα, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη χρήση καυσίμων.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα από τη χρήση λιγότερων πόρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αερομεταφορών.

Σε αυτό το πνεύμα, η έννοια αεροπλάνο Airbus αποτελεί μία από τις λίγες περιπτώσεις (τουλάχιστον για τώρα), όπου ο όρος «βιολογικά» δεν αναφέρεται σε τρόφιμα, αλλά σε καθίσματα.

To πιο εντυπωσιακό θέμα που αφορά το μελλοντικό αεροσκάφος, είναι ότι θα αλλάξει εντελώς την εμπειρία της πτήσης. Δεν θα είστε αναγκασμένοι πλέον να κοιτάζετε το μπροστινό σας κάθισμα, ή να ψάχνετε το μικροσκοπικό φινιστρίνι. Θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι είστε παγιδευμένοι μέσα σε ένα δοχείο υπό πίεση έξι κατακόρυφα μίλια πάνω από το σπίτι σας!