Επικαιρότητα

Το δάκρυ των μαστιχόδεντρων...

Το δάκρυ των μαστιχόδεντρων... Αντιμέτωπη με μια περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται για άλλη μια φορά η Χίος λόγω της πύρινης λαίλαπας που ήδη έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 100.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες μαστιχόδεντρα, την περίοδο μάλιστα της συγκομιδής, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού.

Πολλοί από τους 5 χιλιάδες περίπου μαστιχοπαραγωγούς του νησιού είδαν τις καλλιέργειες τους να γίνονται στάχτη, ενώ υπό διαρκή απειλή βρίσκονται πολλές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται τα γνωστά μαστιχοχώρια, στο νότιο μέρος του νησιού. Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra, της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου εταιρείας που αποτελεί τον “πρεσβευτή” των προϊόντων μαστίχας σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνει λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή η οποία συγκρίνεται μόνο με τις πυρκαγιές της περιόδου ‘79-‘80 και ‘86-‘87.

«Με όρους φυσικού τοπίου και περιβάλλοντος θα περιμένουμε δεκαετίες για να δούμε ξανά το νησί στην πρότερη κατάσταση. Μόλις πρόσφατα επουλώθηκαν οι πληγές που είχαν αφήσει οι φωτιές της περιόδου ‘79-‘80 και ‘86-’87 στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Τώρα πλήττεται βάναυσα το υπόλοιπο μέρος του νησιού», αναφέρει ο Γιάννης Μανδάλας.

Η φωτιά ξεκίνησε από τη κεντρική Χίο και επεκτάθηκε προς στο νότιο μέρος του νησιού, εκεί όπου ευδοκιμούν τα μαστιχόδεντρα, οι σχίνοι από όπου προέρχεται η Μαστίχα Χίου, η εκμετάλλευση της οποίας ακόμη και σήμερα αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες. «Η έκταση από όπου γεωγραφικά έχει περάσει η πυρκαγιά μπορεί να έχει καταστρέψει και το 50% των περιοχών όπου παράγεται η μαστίχα. Σε επίπεδο καλλιέργειας μαστιχόδεντρων, από πλευράς Ένωσης, εκτιμούμε πως η καταστροφή αφορά στην καλύτερη περίπτωση το 20% της συνολικής παραγωγής του νησιού και στη χειρότερη το 40%. Για κάποιους καλλιεργητές όμως, καταστράφηκε το σύνολο των καλλιεργειών τους. Είναι όμως πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra.

Η εταιρεία η οποία ελέγχεται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και δημιουργήθηκε το 2002 προκειμένου να αναδείξει προϊόντα που στηρίζονται στη μαστίχα Χίου, απορροφά σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του νησιού. Λόγω της πυρκαγιάς, εκ των πραγμάτων η παραγωγή μαστίχας -αλλά και άλλων φυσικών προϊόντων που παράγει το νησί, όπως το μέλι- θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια ενώ δεν μπορούν να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκονται τα μαστιχοχώρια. «Ακόμη και εάν φυτευτούν νέα δέντρα την επόμενη χρονιά, θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια πενταετία-επταετία για να υπάρξουν νέα δέντρα που θα μπουν στην παραγωγή. Όμως το πιο σημαντικό είναι πως από τα νέα αυτά δέντρα που θα φυτευτούν, μόνο το 10% καταφέρνει να αποδώσει. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για όλους στο νησί και τη χώρα», σημειώνει ο κ. Μανδάλας.

Η ετήσια παραγωγή της Χίου σε μαστίχα συνήθως κυμαίνεται από 80 έως 120 τόνους, ενώ έχουν υπάρξει χρονιές που η παραγωγή έφτασε τους 160 τόνους. Η ποσότητα της παραγόμενης μαστίχας επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Η ξηρασία τον χειμώνα αλλά και οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή.

 

Πηγή:http://www.capital.gr