Επικαιρότητα

ΣΕΦ: Αντιαναπτυξιακό, αναποτελεσματικό και καταστροφικό το πρώτο πακέτο μέτρων για τα φωτοβολταϊκά

ΣΕΦ: Αντιαναπτυξιακό, αναποτελεσματικό και καταστροφικό το πρώτο πακέτο μέτρων για τα φωτοβολταϊκά Αν επιθυμούσε κανείς να γονατίσει την αγορά φωτοβολταϊκών και να την οδηγήσει στην κρίση, δεν θα επέλεγε καλύτερα μέτρα απ’ αυτά που ανακοίνωσε στις 10/8 ο υφυπουργός ΠΕΚΑ. Παπαγεωργίου, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Το πρώτο πακέτο μέτρων (θα ακολουθήσει σύντομα και δεύτερο το οποίο απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις από το Κοινοβούλιο), όχι μόνο δεν πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται, αλλά οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς την αγορά φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, απειλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ αντιμετωπίζουν υποτίθεται το “τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και εσφαλμένου σχεδιασμού”. Με εξαίρεση όμως την ενεργοποίηση ενός μέτρου που αποφασίστηκε το 2010 με το ν.3851/2010 και δεν εφαρμοζόταν ως σήμερα (μεταφορά πόρων του τέλους ΕΡΤ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ), όλα τα άλλα μέτρα ουδόλως ανακουφίζουν άμεσα τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, αφού αφορούν σε μελλοντικές επενδύσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιούνταν μετά από 2‐3 χρόνια.

Οι αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ αναστέλλουν την υποβολή νέων αιτημάτων και την εξέταση εκκρεμών αιτημάτων φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση τα οικιακά και όσα υπάγονται σε διαδικασία fast track κι αυτό γιατί ο υφυπουργός δεν έχει αντίστοιχη εξουσιοδότηση από τη Βουλή), με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ήδη πολλά ώριμα έργα, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για το 2020. Αν το επιχείρημα αυτό ευσταθούσε, τότε θα έπρεπε να υπάρξει αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας και για τα αιολικά, για τα οποία η ισχύς των αιτήσεων προς τη ΡΑΕ είναι σχεδόν δεκαπλάσια των στόχων. Κι όμως η ΡΑΕ συνεχίζει (και σωστά) να δέχεται αιτήσεις για αιολικά, γνωρίζοντας πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων θα υλοποιηθεί τελικά. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά, ιδιαίτερα σήμερα που η χρηματοπιστωτική στενότητα δεν επιτρέπει την υλοποίηση των περισσότερων αιτήσεων.

Η απόφαση αυτή του υφυπουργού ΠΕΚΑ ευνοεί μόνο το παρεμπόριο αδειών, πλουτίζοντας κάποιους επιτήδειους και ανεβάζοντας αναίτια το επενδυτικό κόστος, αφήνει ανέγγιχτους τους ελάχιστους επενδυτές που ευνοήθηκαν από τη διαδικασία fast track σε αντίθεση με χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που θίγονται, ενώ αποθαρρύνει οποιονδήποτε ξένο επενδυτή θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα. Φυσικά, το παράλογο αυτό μέτρο ουδόλως συμβάλλει στην ανακούφιση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως ψευδά αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εφαρμογή κάποιων άμεσων διορθωτικών μέτρων, όπως αυτά που έχει εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (κατάθεση εγγυητικής επιστολής για όλες τις ΑΠΕ, μείωση 18μηνου “κλειδώματος” της ταρίφας, κ.λπ), η απρόσκοπτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών το 2013 μπορεί να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών, ενώ από το 2014 και μετά μπορεί να οδηγεί σε συνεχή μείωσή τους (συνυπολογιζομένου του τέλους ΕΤΜΕΑΡ). Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ποιός τελικά οφελείται από την αναστολή της αδειοδότησης.