Επικαιρότητα

Στα Σκαριά Το Πρώτο Έργο Θαλάσσιας Ενέργειας στην Ελλάδα

Στα Σκαριά Το Πρώτο Έργο Θαλάσσιας Ενέργειας στην Ελλάδα Αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή έργου ΑΠΕ το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα για να παράγει ηλεκτρισμό υπέβαλε τον Ιούνιο η εταιρεία Renes Development. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, τη στιγμή που και στο εξωτερικό η σχετική τεχνολογία κάνει τα πρώτα της βήματα με δοκιμαστικά έργα σε ορισμένες χώρες.

Η αίτηση αναφέρει ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο στενό μεταξύ της Άνδρου και της Τήνου και θα έχει ισχύ 2 MW. Η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σημείο προσφέρεται για ένα τέτοιου είδους έργο λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων ρευμάτων.

Από εκεί και πέρα, η υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αδειοδοτική διαδικασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η διοίκηση σημειώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ρυθμιστικό καθεστώς για αυτά τα έργα στη χώρα μας, άρα θα αναγκαστεί να κινηθεί με βάση το Ν. 3851 και την ευρύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η Renes πάντως σημειώνει ότι θα χρηματοδοτήσει την επένδυση με ίδια μέσα και αν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, τότε θα χρειαστούν περί τα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φιλόδοξου έργου. Επίσης, σημειώνεται ότι η ταρίφα που θα ισχύσει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα είναι αυτή που αφορά τις «λοιπές ΑΠΕ».

 

Πηγή:http://www.energia.gr