Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκή ανησυχία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ευρωπαϊκή ανησυχία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες Ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων εκφράζει η Κομισιόν, μετά τις πιθανές ρωγμές που εντοπίστηκαν στον κάδο πυρηνικού αντιδραστήρα στο Βέλγιο.

Όμως, παρότι η ανάγκη ελέγχου όλων των παρόμοιων εγκαταστάσεων στην Ε.Ε. είναι επιτακτική, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, Γκίντερ Έντιγκερ παραδέχθηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απευθύνει συστάσεις, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει κανένα».

Στην επικράτεια της Ε.Ε. βρίσκονται 22 αντιδραστήρες, ενώ αφορμή για την ανησυχία όσον αφορά στην ασφάλειά τους ξεκίνησε από την ανακάλυψη πιθανών ρωγμών στον κάδο του αντιδραστήρα Αρ. 3 στη μονάδα του Doel, η οποία βρίσκεται κοντά στην Αμβέρσα, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η βελγική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πυρηνικού Ελέγχου (ΑFCΝ) σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της.

Ο κατασκευαστής του κάδου, ήτοι ο ολλανδικός όμιλος Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, ο οποίος στο μεταξύ έχει σταματήσει τις δραστηριότητές του, έχει παραδώσει συνολικά 21 άλλους κάδους. Ένας εξ αυτών λέγεται ότι περικλείει τον αντιδραστήρα Αρ. 2 στη βελγική μονάδα Tihange, κοντά στη Λιέγη.

Όπως μετέδωσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι ίδιοι κάδοι εξοπλίζουν δύο αντιδραστήρες στην Ολλανδία, δύο στη Γερμανία, δύο στην Ισπανία, έναν στη Σουηδία, δύο στην Ελβετία, δέκα στις ΗΠΑ και έναν στην Αργεντινή.

Το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η AFCN, θα γίνει ο έλεγχος του αντιδραστήρα 2 στη μονάδα Tihange, καθώς «πολλές ενδείξεις για ελαττώματα στο υλικό της βάσης από χάλυβα του κάδου του Doel 3 εντοπίστηκαν στα τέλη Ιουνίου, ειδικά στο επίπεδο ενός δακτυλίου που είναι τοποθετημένος πιο χαμηλά».

 

Πηγή:http://www.newsbomb.gr