Επικαιρότητα

Δ. Θεσ/νίκης: Διαχείριση 11.266 τόνων ογκωδών αντικειμένων σε 18 μήνες

Δ. Θεσ/νίκης: Διαχείριση 11.266 τόνων ογκωδών αντικειμένων σε 18 μήνες Η περισυλλογή και διαχείριση ογκωδών αντικειμένων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού μόνο το 2011 συγκεντρώθηκαν 8.106 τόνοι που οδηγήθηκαν στους χώρους εναπόθεσης- συγκέντρωσης για επεξεργασία και μετά προς τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Το α΄ εξάμηνο του 2012 συγκεντρώθηκαν 3.160 τόνοι.

Ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπει ποια ογκώδη αντικείμενα περισυλλέγει ο Δήμος και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μπάζα και προϊόντα κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων. Οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να διαχειρίζονται μόνοι τους τα ογκώδη αυτά αντικείμενα.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμος σε ανακοίνωσή του, «το φαινόμενο της εναπόθεσης παλαιών οικοδομικών υλικών, κάθε είδους κουφωμάτων, υπολειμμάτων καθαρισμών κήπων-κλαδιών σε δρόμους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους δε συνάδει με την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για μια πόλη πραγματικά καθαρή. Ακόμη παρατηρείται και το φαινόμενο ρίψης και εναπόθεσης σε κάδους ανακύκλωσης και πράσινους αποκομιδής, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους και την πρόκληση βλαβών στα απορριμματοφόρα. Όλα αυτά επιβαρύνουν το έντονο πρόβλημα έλλειψης ελεύθερων χώρων, αποτελούν αντιαισθητική εικόνα και εστία μόλυνσης για την πόλη, ενώ εγκυμονούν κινδύνους για την πρόκληση ατυχημάτων. Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτές βρίσκονται στον αντίποδα της κοινωνικής συμμετοχής, ενώ υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και τορπιλίζουν τον σεβασμό στο αστικό τοπίο και πολιτισμό».

Παρ' όλα αυτά, στο πλαίσιο της λειτουργικής διεκπεραίωσης της καθαριότητας στην πόλη και παρά τα δομικά ή άλλα προβλήματα όσο αφορά στην έλλειψη προσωπικού ή την υλικοτεχνική υποδομή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραλαμβάνει χωρίς κόστος τα ογκώδη αντικείμενα.

«Οι ενέργειες του δήμου για την ευταξία στην πόλη και την διατήρηση της καθαριότητας θα συνεχιστούν, όμως παρακαλούνται οι δημότες να τηρούν τον κανονισμό καθαριότητας και να επιδεικνύουν με την καθημερινή τους πρακτική σε όλες τις δραστηριότητες τους κοινωνική συνευθύνη. Με την αποφυγή της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης και εναπόθεσης απορριμμάτων και ογκωδών στα πεζοδρόμια και στους δημόσιους χώρους, επιβεβαιώνουμε την αγάπη μας για την πόλη, έτσι ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε την συνεισφορά, την ουσιαστική συνδρομή των δημοτών για την ενίσχυση της προσπάθειας βελτίωσης των προσφερομένων υπηρεσιών. Ειδική μέριμνα θα δοθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

 

Πηγή:http://www.aftodioikisi.gr