Επικαιρότητα

Τι είναι το Energy Star ?

Τι είναι το Energy Star ? Το Energy Star είναι ένα πρόγραμμα που αρχικά αναπτύχθηκε το 1992 από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. με σκοπό την αναγνώριση και προώθηση προϊόντων που είναι ενεργειακά αποδοτικά.

Τα προϊόντα που φέρουν το σύμβολο αυτό παρέχουν ένα τρόπο στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια ενώ παράλληλα προστατεύουν το περιβάλλον. Από την εισαγωγή του Energy Star και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έχει αναβαθμίσει σημαντικά το πρόγραμμα αυτό σε συνεργασία με τους πλέον σημαντικούς παραγωγικούς και βιομηχανικούς κλάδους. Σκοπός πλέον του προγράμματος είναι να επεκταθεί από τις συσκευές τις οποίες σήμερα αφορά στα σπίτια και εν γένει σε όλα τα κτίρια.

Η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσεται με συνέπεια την ολοένα χαμηλότερη κατανάλωση των συσκευών όπως για παράδειγμα η τεχνολογία LCD στις οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεων, ενώ νέες έρευνες σύντομα θα οδηγήσουν σε σημαντικά καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Μία συσκευή που φέρει το λογότυπο του Energy Star δεν είναι απαραίτητα ένα καλύτερο προϊόν σε σχέση με κάποιο συμβατικό, ανταποκρίνεται όμως στις πολύ αυστηρές προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας όπως αυτές τίθενται από το πρόγραμμα.

Κάθε συσκευή που φέρει το λογότυπο του Energy Star καταναλώνει κατά 10 έως 20% λιγότερη ενέργεια από την αντίστοιχη συμβατική η οποία δεν εναρμονίζεται με το πρόγραμμα.