Επικαιρότητα

Παύλιανη ή αλλιώς… Χώρα του Ποτέ

Παύλιανη ή αλλιώς… Χώρα του Ποτέ Από τον άκρως καλοκαιρινό Αθηναϊκό Σεπτέμβρη, μια βόλτα στο φθινόπωρο. Πήγαμε στην Παύλιανη έπειτα από προτροπή φίλων – εραστών του βουνού και της φύσης και απολαύσαμε έναν επίγειο παράδεισο που μοιάζει βγαλμένος από φωτογραφικό λεύκωμα!

Κυριακή πρωί, η θερμοκρασία στην Αθήνα κάπου στους 27⁰ C, μετά από μια βόλτα στους Δελφούς, φτάνουμε στη Παύλιανη αργά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στους 16⁰ C, τα έλατα σκιάζουν το δρόμο και το σύννεφο καλύπτει όλη την κορυφή του βουνού. Μια μικρή ξύλινη πινακίδα δείχνει το δρόμο προς το πάρκο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε την περιήγηση στο μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του Ασωπού. Η διαδρομή μαγευτική, πλάι στο ρυάκι, μας κατευθύνει μέσα στα βάθη του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Κάθε λίγο συναντάμε και μια μικρή έκπληξη. Οι αυτοσχέδιες κατασκευές από κορμούς δέντρων, το γήπεδο βόλεϊ, τα δεντρόσπιτα, οι αιώρες δίνουν την εντύπωση παραμυθένιου παιδότοπου, ενώ το φυσικό τοπίο αποτελεί τη χαρά του φωτογράφου. Συχνά συναντάμε σκιουράκια και πυγολαμπίδες.

Το παρκάκι που έχει στηθεί με πολλή όρεξη και φαντασία από τους νέους του χωριού με χρηματοδότηση προγράμματος της Νομαρχίας Φθιώτιδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν στην κορυφή του όρους Οίτη, λίγο έξω από το χωριό Παύλιανη είναι ό,τι πρέπει για μια ημερήσια διέξοδο από τις πόλεις (2 ωρίτσες από Αθήνα, 3,5 από Θεσσαλονίκη και μόλις 45 λεπτά από Λαμία) ή και για πολυήμερες αποδράσεις καθώς και καταλύματα υπάρχουν, αλλά και το πάρκο προσφέρεται για κατασκήνωση. Η πρόσβαση είναι πολύ απλή από την εθνική οδό μέσω Μπράλου ακολουθώντας το δρόμο προς την κορυφή του βουνού και προσέχοντας τις πινακίδες. Οι δραστηριότητες που προσφέρονται είναι τόσο πολλές που αν πάρετε μαζί σας φαγητό (νερό πόσιμο υπάρχει από πηγή κατά μήκος του μονοπατιού) και καλή παρέα, το μέρος αποτελεί ιδανικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους.

 

Παύλιανη ή αλλιώς… Χώρα του Ποτέ