Επικαιρότητα

Πρόγνωση δυναμικού θαλάσσιων κυμάτων για παραγωγή ενέργειας

Πρόγνωση δυναμικού θαλάσσιων κυμάτων για παραγωγή ενέργειας Η σχετική έρευνα διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Έξετερ και του Τελ Αβίβ και αφορά τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των γεννητριών που μετατρέπουν την κυματική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Οι ερευνητές πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποίο τροφοδοτεί τη γεννήτρια με τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν το δυναμικό των κυμάτων. Με τον τρόπο αυτό η γεννήτρια μπορεί να ρυθμίζεται κατάλληλα για κάθε επίπεδο έντασης κύματος, γεγονός που της επιτρέπει να βελτιστοποιεί την απόδοση της. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την ένταξη του συστήματος αυτού στις μονάδες κυματικής ενέργειας δυνητικά μπορουν να διπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δυναμικό κυματικής ενέργειας είναι πράγματι τεράστιο. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει από μόνο του 2 φορές τις ανάγκες του πλανήτη μας σε ηλεκτρισμό! Ειδικότερα, η εκτίμηση αυτή ισχύει και για τη Μεγάλη Βρεταννία, στις ακτογραμμές της οποίας πραγματοποιήθηκε η έρευνα αυτή.

Έως σήμερα, οι τεχνολογία κυματικής ενέργειας δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα παραγωγής ενέργειας στο βαθμό που άλλες ΑΠΕ όπως τα φωτοβολταικά και τα αιολικά πάρκα έχουν πετύχει. Η βασική αιτία είναι ότι η θάλασσα χαρακτηρίζεται περισσότερο αφιλόξενη ως προς τη δυνατότητα πρόγνωσης και εκμετάλευσης του δυναμικού της. Επίσης οι γεννήτριες πρέπει να έχουν τέτοια δυνατότητα αντοχής και λειτουργίας που να ανταποκρίνεται σε κάθε επίπεδο έντασης κυμάτων.

Το νέο αυτό σύστημα λοιπόν έρχεται να καλύψει το κενό αυτό καθώς παρέχει πρόγνωση για την ισχύ κάθε επερχόμενου κύματος. Η πρόγνωση αυτή επιτρέπει στη γεννήτρια να επιτύχει καλύτερες συνθήκες λειτουργίας, εξομάλυνση των κινητών μερών από καταπόνηση και σαφέστατα επηρεάζει θετικά την τελική απόδοση.

Το μεγαλύτερο όμως κέρδος είναι ότι ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες κατεγίδας όπου η συμβατική τεχνολογία επιβάλει το σβήσιμο των γεννητριών για λόγους ασφαλείας, το νέο αυτό σύστημα επιτρέπει στις γεννήτριες να συνεχίζουν τη λειτουργία τους με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα χρησιμοποιηθούν για επίσημες δοκιμές με σκοπό την ένταξη του συστήματος σε μαζική και εμπορική λειτουργία.

Εμείς δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τέτοιες έρευνες που μας φέρνουν μερικά ακόμα βήματα μπροστά στη μάχη για απεξάρτηση από συμβατικά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας!