Επικαιρότητα

Μια πράσινη πολυκατοικία

Μια πράσινη πολυκατοικία Μια πολυκατοικία διαφορετική από τις άλλες κατασκευάστηκε προσφάτως στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από έξω δεν θα την πρόσεχε κανείς, καθώς μοιάζει με όλες τις άλλες πολυκατοικίες της γειτονιάς, με τα έντονα χρώματα στους τοίχους και τις κεραμοσκεπές τους. Ωστόσο, η πολυκατοικία αυτή είναι ένα από τα πρώτα πράσινα κτίρια κατοικιών στην Αθήνα.

Ο λόγος για το κτίριο που κατασκεύασε η εταιρεία «Κ. Σπανός –Η. Τοχταμής κατασκευαστική» με φιλικές για το περιβάλλον προδιαγραφές βασισμένο στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη φάση λειτουργίας. Το κτίριο μελετήθηκε με γνώμονα την μέγιστη ενεργειακή απόδοση αλλά και την εξασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας ζωής για τους κατοίκους.

Η ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα έχει ως συνέπεια την αυξανόμενη παραγωγή ρύπων προς το περιβάλλον, καθιστώντας έτσι στις μέρες μας απαραίτητη τη μείωση των ενεργειακών αναγκών. Αυτό αποτελεί και το βασικό κίνητρο το οποίο οδήγησε στην κατασκευή της εν λόγω πολυκατοικίας.

Με τη χρήση του βιοκλιματικού σχεδιασμού και τη χρήση ενεργειακών τεχνολογιών στο δομημένο περιβάλλον επιτυγχάνεται μείωση των παραγόμενων ρύπων καθώς πραγματοποιείται μικρότερου μεγέθους επιβάρυνση στο περιβάλλον τόσο κατά την κατασκευή του κτιρίου, όσο και κατά τη λειτουργία αυτού, δίνοντάς του με αυτό τον τρόπο οικολογικό χαρακτήρα. Παράλληλα, χάρη στην εξοικονόμηση της ενέργειας που επιτυγχάνεται, το λειτουργικό κόστος ενός ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το λειτουργικό κόστος ενός αντίστοιχου συμβατικού κτιρίου.

Στόχος της μελέτης, πέρα από τη λειτουργική κάλυψη των κτιριολογικών αναγκών, είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου ενεργειακού κτιρίου, που ο σχεδιασμός του θα ακολουθεί τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις θα ικανοποιεί τις λειτουργικές ανάγκες των χρηστών. Στο σχεδιασμό του κτιρίου έχουν συμπεριληφθεί καινοτόμα συστήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνεται πλήρης απεξάρτηση του κτιρίου από ορυκτά καύσιμα. Η ενεργειακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία PADEV αποδεικνύει τα οφέλη από τη χρήση των καινοτόμων αυτών τεχνολογιών και συστημάτων σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Πάντως, οι κάτοικοι του νεόδμητου κτιρίου δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι με τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και με το κόστος αγοράς των διαμερισμάτων, καθώς παρόλο που οι τιμές πώλησης είναι ελαφρώς «τσιμπημένες», τα χρήματά τους αποσβένουν τάχιστα, χάρη στο χαμηλό λειτουργικό κόστος.

 

Μια πράσινη πολυκατοικία

Μια πράσινη πολυκατοικία