Επικαιρότητα

Καμπανάκι για τα δελφίνια σε Ιόνιο και Αμβρακικό

Καμπανάκι για τα δελφίνια σε Ιόνιο και Αμβρακικό «Σεβάσου τα δελφίνια». To σύνθημα («be dolphin smart» στα αγγλικά) που απευθύνεται στους πολίτες, δεν το εμπνεύστηκαν τυχαία οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Τethys, οι οποίοι εδώ και 21 χρόνια ασχολούνται με τη μελέτη και την προστασία των δελφινιών στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό Κόλπο.Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν όσους πλέουν με σκάφη αναψυχής, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αυτές τις θάλασσες.

Toυς προτρέπουν όταν βλέπουν δελφίνια, να ακολουθούν μία σειρά από οδηγίες ώστε να μην τους προκαλούν άγχος και να μην τα τρομάζουν, διαταράσσοντας τη φυσική τους συμπεριφορά.

Για τους ειδικούς του Ινστιτούτου, αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία και τη διατήρηση των δελφινιών στα νερά του Ιονίου και του Αμβρακικού. Και αυτό διότι, «τα ελληνικά νερά φιλοξενούν μεγάλη ποικιλότητα κητωδών, αλλά η σημερινή αφθονία τους είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής που υπήρχε στο παρελθόν», σημειώνουν. Τα τελευταία χρόνια τα συμπαθέστατα θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται από την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την υπερπληθώρα σκαφών αναψυχής.

Γι' αυτό και στο site τους http://www.ioniandolphinproject.org δημοσιεύουν μία σειρά από «κανόνες καλής συμπεριφοράς» απέναντι στα δελφίνια. «Εχουμε φτιάξει ένα ειδικό τμήμα στο site μας, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες αναγνώρισης για τα είδη κητωδών αλλά και μία σειρά από κατευθυντήριες γραμμές ώστε να γνωρίζει κανείς πώς να συμπεριφέρεται όταν προσεγγίζει μια ομάδα δελφινιών ή φαλαινών στη θάλασσα», λέει στα «ΝΕΑ» ο θαλάσσιος βιολόγος Τζοάν Γκονζάλβο, υπεύθυνος διαχειριστής και επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος Ionian Dolphin Project.

Από τις βασικές οδηγίες που απευθύνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Tethys προς τους πολίτες είναι:

-Σε περίπτωση κατά την οποία βρεθούν κοντά σε δελφίνια να διατηρούν απόσταση 50 μέτρων από αυτά, αλλά και να τοποθετούν τη μηχανή του σκάφους τους στη «νεκρά» ταχύτητα.

-Ακόμη, συμβουλεύουν τους λουόμενους, τους τουρίστες και τους ψαράδες να αποφεύγουν να ταΐσουν τα δελφίνια, να τα αγγίξουν ή να κολυμπήσουν μαζί τους. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, λένε οι επιστήμονες, οι πολίτες βοηθούν στην προστασία αλλά και τη διατήρηση του πληθυσμού των δελφινιών στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό.

 

Πηγή:http://www.tanea.gr