Επικαιρότητα

Μειωμένη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανακοινώνει η Βουλγαρική Κυβέρνηση για τη χώρα

Το εθνικό πλάνο ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Βουλγαρικής κυβέρνησης αποτυγχάνει να εκμεταλλευτεί το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας για γρήγορη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή αιολικής ενέργειας (EWEA).

Στο Διεθνές Συνέδριο «Αιολική Ενέργεια στη Βουλγαρία: ατενίζοντας το 2020», το οποίο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Sheraton στη Σόφια, ειδικοί επιστήμονες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η EWEA εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τα σχέδια της Βουλγαρικής Κυβέρνησης που αφορούν την ενέργεια.

‘Υπάρχει μια απογοητευτική έλλειψη φιλοδοξίας στα ενεργειακά σχέδια της Βουλγαρικής Κυβέρνησης’, τονίζει ο Jacopo Moccia της EWEA. ‘H Κυβέρνηση έχει αποτύχει στο να εκμεταλλευτεί το πλούσιο αιολικό δυναμικό της Βουλγαρίας. Δεδομένου του γεγονότος ότι η Βουλγαρία έχει υποφέρει από ασφάλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η Αιολική Ενέργεια είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τη χάσει’.

Η EWEA αναμένει την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στη Βουλγαρία συνολικής ισχύος 3.000MW έως το 2020. Όμως σύμφωνα με το εθνικό πλάνο της κυβέρνησης, με έκπληξη διαπιστώνεται πως μόνον 1.256MW από Αιολικά Πάρκα θα ενταχθούν στο σύστημα μεταφοράς της χώρας στο τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Η EWEA υπολογίζει ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να παράγει το 13,5%-15% της συνολικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα έως το 2020, το οποίο και θα μείωνε σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, ενώ θα προσελκύονταν τεράστιες νέες ξένες επενδύσεις με την παράλληλη δημιουργία πλήθους θέσεων εργασίας.

‘Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά την Αιολική Ενέργεια και να δεσμευτούν απέναντί της’ δήλωσε ο Velizar Kiriakov, που είναι Πρόεδρος στον Σύνδεσμο Παραγωγών από Οικολογική Ενέργεια της Βουλγαρίας. ‘Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί η Κυβέρνηση δείχνει να ευνοεί τα θερμοηλεκτρικά και τα πυρηνικά εργοστάσια σε σχέση με τα Αιολικά Πάρκα, τα οποία δεν καταναλώνουν καύσιμα ούτε εκπέμπουν ρύπους. Η Κυβέρνηση θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο τις πράσινες επενδύσεις’ και υπογράμμισε λέγοντας ότι ‘Υπάρχει εκφρασμένο ενδιαφέρον για Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 8.000MW’.