Επικαιρότητα

Έρχονται στην Ελλάδα τα πλαστικά φωτοβολταϊκά

Έρχονται στην Ελλάδα τα πλαστικά φωτοβολταϊκά Πλαστικά φωτοβολταϊκά, εύκαμπτες οθόνες και «έξυπνα» υφάσματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία στα οποία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί το πρώτο cluster («συστάδα») οργανικών ηλεκτρονικών που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Το cluster, το οποίο θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από επιχειρήσεις και φορείς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική και την Πάτρα, αλλά και τη Βαρκελώνη και την Οξφόρδη, με τη συνδρομή και Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, οι οποίοι συσπειρώθηκαν σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το τρένο για την ανάπτυξη ενός κλάδου, του οποίου οι εμπορικές εφαρμογές εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τα 15 δισ.ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέλιο Λογοθετίδη, η οργανωμένη αυτή προσπάθεια έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προώθηση εφαρμογών μεγάλου ενδιαφέροντος, με πιθανό άμεσο όφελος για την Ελλάδα, ενώ οι κυριότερες από αυτές αφορούν την ενέργεια, τον φωτισμό, τη βιοηλεκτρονική και τη βιοϊατρική.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν στον τελικό χρήστη με τη μορφή πλαστικών φωτοβολταϊκών, εύκαμπτων οθονών για συσκευές (OLED), εύκαμπτων μπαταριών και «έξυπνων» υφασμάτων.

Παράλληλα, στο cluster -που αναμένει χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας)- μετέχουν και οι εξής: το επενδυτικό κεφάλαιο "Τhermi Ventures" και η επιχειρηματική θερμοκοιτίδα "Thermi", καθώς και οι εταιρείες BIOHELLENIKA, COMPUCON, ΕΛΙΞΙΣ Α.Ε, Ελληνικη Υφαντουργια Α.Ε, KYKE HELLAS A.E., ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ, N.Μιχαλοδημητράκης-Π. Νεοφώτιστος O.E., Πρίσμα Ηλεκτρονικά Α.Ε., ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε., SUNMATE HELLAS Α.Ε., D.E.F.I.N.E., SUNLIGHT και NanoTypos.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργάνωση του πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την κρίση, καθώς τα μεγέθη του είναι αυξημένα.

Η διοργάνωση θα φέρει –μεταξύ άλλων- στην Ελλάδα επιστήμονες από 150 ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκούς και σπουδαστές από 250 πανεπιστήμια, καθώς και εκπροσώπους δεκάδων εταιρειών.

Το πολυγεγονός περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: -2η Διεθνή Έκθεση για τις Nανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά “NΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012 Expo” (2-6 Ιουλίου), -5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά “ISFOE-12” (2-5 Ιουλίου), με πληθώρα ομιλιών και παρουσιάσεων, από 200 επιστήμονες προερχόμενους από 25 χώρες -9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες “NN12” (3-6 Ιουλίου), με 500 παρουσιάσεις από 50 χώρες και -6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική “ISSON12” (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου).

 

Πηγή:http://www.energypress.gr