Επικαιρότητα

"Φρένο" στα αιολικά της Μάνης από 32 φορείς

Την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη εξέφρασαν 32 σύλλογοι και φορείς της περιοχής, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει σε περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, η κατασκευή των αιολικών πάρκων σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν κατά μήκος της χερσονήσου της Μάνης περισσότερες από 250 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων που θα συνοδεύονται από τα αναγκαία οδικά έργα, εργοτάξια, κ.α.

Ο δικηγόρος κ. Π. Βρετάκος ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης δύο αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τις οποίες επετράπη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη. Οι αποφάσεις προσβάλλονται με το αιτιολογικό ότι παραβιάζουν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και ότι χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Υψηλής Προστασίας και χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις από παραδοσιακούς οικισμούς που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων υποστηρίζουν ακόμη ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό, το περιβάλλον και την ορνιθοπανίδα της περιοχής, καθώς η Νότια Μάνη είναι μια από τις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που έχει θεσμοθετηθεί ως μεταναστευτική στενωπός, δηλαδή περιοχή όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πτηνών λόγω σύγκλισης μεταναστευτικών διαδρομών

 

Πηγή:http://www.energypress.gr