Επικαιρότητα

Την πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια εγκαινίασε η Πορτογαλία

Την πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια εγκαινίασε η Πορτογαλία Εγκαίνια για την πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια της Πορτογαλίας, ισχύος 2 μεγαβάτ, που συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο που αναπτύσσει από κοινού η Principle Power, η EdP, η Repsol, η Vestas και άλλες γνωστές εταιρείες, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ταμείο στήριξης της καινοτομίας της Πορτογαλίας.

Το σύστημα βρίσκεται σε απόσταση 5 χμ από τις ακτές της Αγκουκαδούρα και χρησιμοποιεί την βάση WindFloat, την οποία έχει αναπτύξει η Vestas με την EdP. «Οι πλωτές βάσεις είναι μια από τις λύσεις με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τα βαθιά νερά», τόνισε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της δανέζικης εταιρείας, Ντίτλεβ Ένγκελ, κατά την εγκαινίαση του έργου.

Η WindFloat είναι ικανή να ελαχιστοποιεί τις κινήσεις από τα κύματα και επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βάθη άνω των 50 μέτρων, όπου συνήθως οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι. Επίσης, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια ήταν η πρώτη που εγκαταστάθηκε δίχως την χρήση βαρέων σκαφών. Αντιθέτως, τα συστήματα ολοκληρώνονται στην ξηρά και ρυμουλκούνται έτοιμα.

Πλέον, η EdP σκοπεύει να κατασκευάσει και ένα μεγαλύτερο αιολικό πάρκο με το ίδιο σύστημα και περιμένει να εγκριθεί η χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr