Επικαιρότητα

Νερό από αέρα κοπανιστό

Νερό από αέρα κοπανιστό Οι ανεμογεννήτριες συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά μια γαλλική εταιρεία υποστηρίζει τώρα ότι οι ίδιες μπορούν να λύσουν και το πρόβλημα της λειψυδρίας!

Η EOLE, όπως ονομάζεται η εταιρεία, ισχυρίζεται ότι έχει τροποποιήσει με επιτυχία το παραδοσιακό σχεδιασμό ανεμογεννητριών για τη δημιουργία του WMS1000, μιας συσκευής που μπορεί να παράγει πόσιμο νερό από τον υγρό αέρα. Τη νέα ανεμογεννήτρια σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά αργότερα εφέτος, δίνοντας έμφαση αρχικά στις απομακρυσμένες κοινότητες στις άνυδρες χώρες, όπου οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

"Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στις αγροτικές περιοχές να καταστούν αυτάρκης όσον αφορά την παροχή νερού» λέει ο Thibault Janin, διευθυντής μάρκετινγκ της EOLE Water. "Το επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργηθούν στρόβιλοι, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν νερό για μικρές πόλεις ή περιοχές με μεγάλο πληθυσμό» προσθέτει.

Το πρότυπο της WMS1000, μια ανεμογεννήτρια ύψους 24 μέτρων, έχει στηθεί στην έρημο κοντά σε Abu Dhabi και είναι ήδη σε θέση να παράγει 62 λίτρα νερό την ώρα. Η κάθε ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει έως και 1.000 λίτρα νερό κάθε μέρα, ανάλογα με το επίπεδο της υγρασίας. Δηλαδή, να καλύπτει τις ανάγκες 2-3.000 κατοίκων.

Η ίδια ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ενώ “παγιδεύει” αέρα, από τον οποίο αποσπά, μέσω ενός ηλεκτρικού συμπιεστή ψύξης που βρίσκεται πίσω από τις προπέλες, την υγρασία, την οποία συμπυκνώνει και συλλέγει, σε μια δεξαμενή αποθήκευσης στη βάση της ανεμογεννήτριας. Εκεί, το νερό φιλτράρεται και καθαρίζεται πριν διατεθεί στην κατανάλωση.

Η νέα αυτή τεχνολογία θα είναι ιδιαίτερα χρήση σε απομονωμένες κοινότητες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, καθώς και στα απομακρυσμένα νησιά της ασιατικής Ηπείρου, που έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

Βεβαίως, το κόστος εγκατάστασης κάθε τέτοιας ανεμογεννήτριας είναι υψηλό, από 500-600.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή όπου θα εγκατασταθεί, παραδέχονται στην EOLE Water. “Αν τη συγκρίνουμε με την μακροπρόθεσμη λύση που δίνει, δεν είναι τόσο ακριβή” απαντούν, ωστόσο, ελπίζουν σε μεγάλες παραγγελίες, οπότε θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, κι έτσι η τιμή θα μπορέσει να μειωθεί.

 

Πηγή:http://www.tee.gr