Επικαιρότητα

H Chelsea Πρωταθλήτρια ΚΑΙ στην Προστασία του Περιβάλλοντος

H Chelsea Πρωταθλήτρια ΚΑΙ στην Προστασία του Περιβάλλοντος Σαν πρωτοπόρος εντός και εκτός γηπέδων, η ποδοσφαιρική ομάδα της Chelsea αναγνωρίζει ότι οφείλει να διαδραματίζει ρόλο ζωτικής σημασίας στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες της ομάδας, του προσωπικού αλλά και των φιλάθλων της.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Πολιτική της, η Chelsea σκοπεύει να αναβαθμίζει διαρκώς τις περιβαλλοντικές της δράσεις. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου δηλώνουν περήφανοι για το γεγονός ότι είναι η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα που έχει συνυπογράψει την εκστρατεία του Δημάρχου του Λονδίνου Green500, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων CO2 κατά 10% τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Όλοι οι υπάλληλοι του συλλόγου ενθαρρύνονται και εκπαιδεύονται να εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές τόσο κατά την άσκηση της εργασίας τους όσο και στην ιδιωτική καθημερινότητα τους. Επιπλέον υιοθετεί δράσεις για τη μετακίνηση των φιλάθλων της που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δωρεάν μετακίνηση τους στους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς με σκοπό να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση των οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.

Στις εγκαταστάσεις του ο σύλλογος δεσμεύεται να εγκαταστήσει συστήματα φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης, ενώ θα εφαρμόσει πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα απορρίμματα. Τόσο το γήπεδο της, το Stamford Bridge, όσο και το προπονητικό της κέντρο, το Cobham, έχουν εγκατεστημένα συστήματα ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό, τη θέρμανση και τον κλιματισμό. Στο προπονητικό κέντρο έχουν φυτευτεί 3.500 δέντρα με σκοπό την αντιστάθμιση της εκπομπής ρύπων από τη λειτουργία του προπονητηρίου.

Η Chelsea θέλοντας να οδηγήσει τους φιλάθλους της να επισκέπτονται της εγκαταστάσεις χωρίς τη χρήση αυτοκινήτων, έχει ελαττώσει το χώρο στάθμευσης στο Stamford Bridge, ενώ παράλληλα δημιούργησε ειδικό χώρο στάθμευσης για ποδήλατα. Σήμερα, 85% των απορριμμάτων ανακυκλώνονται σε ένα από τα πλέον σύγχρονα κέντρα ανακύκλωσης, to White City Depot.

Στο προπονητικό της κέντρο, εφαρμόζει σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων τα οποία και χρησιμοποιούνται για τις αυξημένες απαιτήσεις για πότισμα του χόρτου των γηπέδων. Το κτίριο του προπονητικού κέντρου, ανταποκρίνεται στις πλέον αυστηρές απαιτήσεις του BREAM. Για την μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας, το κτίριο έχει πράσινη στέγη, ενώ έχει επενδυθεί με ορείχαλκο. Υπάρχει εγκατεστημένο αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας το οποίο και ανοίγει ή κλείνει τα σκίαστρα για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας. Το 1/3 του κτιρίου είναι υπόγειο, συνεπώς έχουν σχεδιαστεί και εγκατασταθεί ειδικά αίθρια για το φυσικό φωτισμό του υπογείου τμήματος. Τα αθλητικά ενδύματα πλένονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες ενώ υπάρχει σύστημα περιορισμού κατανάλωσης νερού. Τέλος σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές έχουν εγκατασταθεί χρονοδιακόπτες με σκοπό την ελαχιστοποίηση άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας.