Επικαιρότητα

Η Αρχαία Ελλάδα στην υπηρεσία της... πράσινης ενέργειας

Η Αρχαία Ελλάδα στην υπηρεσία της... πράσινης ενέργειας Την ιδιότητα του πυροηλεκτρισμού, την οποία πρώτος ανακάλυψε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος, στοχεύουν να αξιοποιήσουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia προκειμένου να αναπτύξουν μία «νανογεννήτρια» που θα παράγει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια από τα τεράστια ποσά άχρηστης θερμότητας που εκλύουν σχεδόν όλα τα μηχανήματα.

Η συγκεκριμένη ιδιότητα εμφανίζεται σε μία σειρά από υλικά όπως ο τουρμαλίνης, ένα ορυκτό που απαντάται σε πολλές ποικιλίες και αποχρώσεις, και περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Θεόφραστο, όταν το 314 π.Χ. ανέφερε πως, όταν ο τουρμαλίνης θερμαίνεται, μπορεί να έλκει άχυρα και μικρά κομμάτια ξύλου.

Σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν πως ο πυροηλεκτρισμός δεν είναι τίποτα άλλο από στατικός ηλεκτρισμός, ο οποίος εμφανίζεται επειδή, με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα υλικά αυτά μεταβάλλουν τη δομή τους, με συνέπεια να αναπτύσσουν αντίθετα ηλεκτρικά φορτία στα άκρα τους. Και, όπως σημειώνουν οι ερευνητές από την Georgia σε πρόσφατο άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Nano Letters, αξιοποίησαν αυτή τη μεταβολή της δομής για να αναπτύξουν μία «νανογεννήτρια», που θα μετατρέπει σε ηλεκτρικό ρεύμα τις ενεργειακές απώλειες κάθε ανθρώπινης συσκευής.

Ο τουρμαλίνης είναι ένα ορυκτό που απαντάται σε πολλές ποικιλίες και αποχρώσεις και εμφανίζει την ιδιότητα του πυροηλεκτρισμού. Η ομάδα αξιοποιεί σαν πυροηλεκτρικό υλικό το οξείδιο του ψευδαργύρου, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ήδη σε πλαστικά, χρώματα και ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι, η «νανογεννήτρια» αποτελείται από κοντά νανοκαλώδια οξειδίου του ψευδαργύρου με συνέπεια, όπως παρατήρησαν σε πειράματα, να παράγει ένα ασθενές ρεύμα ότι αλλάζει η θερμοκρασία της.

Όταν τελειοποιηθεί, η «νανογεννήτρια» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' αρχάς σε ασύρματους αισθητήρες ή εμφυτεύσιμους βιοσένσορες που θα λειτουργούν χωρίς να χρειάζονται μπαταρίες. Στο μέλλον, οι επιστήμονες προβλέπουν πως η εφεύρεσή τους θα αξιοποιηθεί σε εφαρμογές όπου θα παράγουν πολύ περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr