Επικαιρότητα

«Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου»

«Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου» Μία νέα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) με το όνομα «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου» ιδρύθηκε πριν από 2,5 μήνες από 32 πολίτες του νησιού, με σκοπό να αναπτύξει δράση στους ευαίσθητους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και της κοινωνικής συνδρομής ώστε να συμβάλλει έτσι στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου αλλά κυρίως να αφυπνίσει τους πολίτες σε θέματα οικολογίας και πολιτισμού.

Πρόκειται για μία κίνηση που στηρίζεται στον εθελοντισμό με μόνο στόχο την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά και έχει κάθε καλή πρόθεση να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και τις αρχές του τόπου, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το νησί, στηριζόμενη πάντα στο συλλογικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και την ομαδική εργασία. Τα μέλη της ομάδας «Εθελοντές Ρόδου» αυξάνονται διαρκώς (σήμερα αριθμεί 54 μέλη), οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις είναι αρκετές και τα επιτεύγματα είναι ήδη πολύ σημαντικά για το μικρό χρονικά διάστημα στο οποίο δραστηριοποιείται.

Πρώτη δράση της ομάδας, η ανακύκλωση χαρτιού! Μία δράση που δεν έρχεται να ανταγωνιστεί ή να αντικαταστήσει άλλες ανάλογες δραστηριότητες ιδιωτικών ή εθελοντικών ομάδων, αλλά να συμπληρώσει ένα τεράστιο κενό, καθώς από τους 28.000 τόνους χαρτιού που πετιούνται ετησίως στο ΧΥΤΑ (χωματερή), ένα πολύ μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται, με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με τα έσοδα που θα προκύπτουν από αυτή τη δράση, η ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου - στα πλαίσια της ανταποδοτικής συνεργασίας - θα αποφασίζουν από κοινού ποιος τομέας χρειάζεται οικονομική στήριξη και θα δίνεται άμεση λύση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα του τόπου μας.

Οι «Εθελοντές Ρόδου» βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, που, προς τιμήν των ιθυνόντων, από την πρώτη στιγμή είδε θετικά την προσπάθεια. Έτσι, σχεδόν άμεσα, εγκρίθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και υπογράφηκε Μνημόνιο που καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας και προβλέπει τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει η πόλη μας από αυτήν. Φυσικά, ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία θα παίξει η υπηρεσία καθαριότητας που θα αναλάβει τα δρομολόγια περισυλλογής χαρτιού, ώστε να μην καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Τα αποτελέσματα;

49.305 κιλά χαρτιού ανακυκλώθηκαν μέχρι σήμερα σε 5 μόνο αποστολές μέσα σε 2,5 μήνες, που συνεπάγεται ότι 1000 δέντρα λιγότερα θα κοπούν για την παραγωγή χαρτιού! Και αυτό είναι ένα κατόρθωμα των εθελοντών - πολιτών της Ρόδου! Η προσφορά στον τόπο μας είναι κατ’ επέκταση προσφορά σε ολόκληρο τον πλανήτη!

 

Πηγή:http://www.cityofpetaloudes.gr