Επικαιρότητα

Σχόλια των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον»

Θετικές κρίσεις, αλλά και επισημάνσεις διατυπώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχετικά με το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον», που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace χαρακτηρίζει το πρόγραμμα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι για την υλοποίησή του απαιτούνται ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες και ουσιαστική συμμετοχή των τραπεζών.

Η οργάνωση αναφέρει ότι το «Χτίζοντας το μέλλον», είναι ίσως το πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 1 εκατομμυρίων κτιρίων ως το 2020, κυρίως μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία προκειμένου οι τελευταίες να παρέχουν πραγματικές εκπτώσεις τουλάχιστον 20% σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη θεωρία, το κίνητρο είναι το χαμηλότερο κόστος επένδυσης και η δημιουργία μιας μεγάλης αγοράς με προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας από την οποία θα ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Τα στοιχεία της Greenpeace κάνουν λόγο για πιθανή δημιουργία περισσότερων από 140.000 θέσεων εργασίας από την εφαρμογή του προγράμματος.

Η οργάνωση διευκρινίζει, πάντως ότι εμπειρία έχει δείξει πως στην πράξη οι εθελοντικές συμφωνίες από μόνες τους δε λειτουργούν, καθώς απαιτούνται ισχυρά φορολογικά κίνητρα για τους πολίτες, προκειμένου να «κινηθεί» η αγορά.

Θετική καταρχήν υποδοχή στο «Χτίζοντας το μέλλον», επιφύλαξε και η WWF Ελλάς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία, μόνο αν σχεδιαστεί σωστά, υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος θα παίξει ο προσεκτικός και άρτιος σχεδιασμός υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, λογοδοσίας των εμπλεκομένων και ισότιμης συμμετοχής των ενδιαφερομένων. Σημαντική κρίνεται ακόμη από τη WWF η παροχή κινήτρων φορολογικού ή εκπτωτικού χαρακτήρα, αλλά και η ενεργός συμμετοχή του τραπεζικού τομέα με σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού.

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος θα είναι πάνω από όλα η ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, καταλήγει η ανακοίνωσης της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι «υπό συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να πειστούν για τα οφέλη των δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο εισόδημα και τη ζωή τους».

 

Πηγή:naftemporiki