Επικαιρότητα

Συρρικνώνεται το Δέλτα του Μισισιπή

Συρρικνώνεται το Δέλτα του Μισισιπή Κάθε τρεις ώρες το Δέλτα του Μισισιπή, του μεγαλύτερου ποταμού των ΗΠΑ, χάνει επιφάνεια που αντιστοιχεί σε δυο γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα ιζήματα που συγκεντρώνονται στις όχθες του μπαζώνουν τον ποταμό με ραγδαίο ρυθμό και αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές από τις φωτογραφίες του δορυφόρου Landsat, στις οποίες η χερσαία βλάστηση εμφανίζεται ροζ, ενώ η ιλύς του ποταμού που συσσωρεύεται στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού εικονίζεται με μπλε και πράσινο.

Στα εκατομμύρια χρόνια ζωής του Μισισίπι, η συνεχής συσσώρευση ιζημάτων έχει δημιουργήσει τους παράκτιους υγροτόπους της νότιας Λουιζιάνας, οι οποίοι λειτουργούν ως ανάχωμα που προστατεύει την ενδοχώρα από τις τροπικές καταιγίδες του Ατλαντικού.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, ο όγκος της λάσπης που φθάνει κάθε χρόνο στο δέλτα έχει μειωθεί δραματικά, λόγω φυσικών αλλά και ανθρώπινων παραγόντων. Ένας βασικός παράγοντας είναι οι χιλιάδες γεωτρήσεις που αντλούν πετρέλαιο και αέριο από το υπέδαφος, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του δέλτα να βυθίζεται. Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της οποίας το αλμυρό νερό εισβάλλει στο δέλτα και το κάνει υφάλμυρο και κατά συνέπεια πιο εχθρικό για τη ζωή. Η περιοχή έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς αντιστοιχεί στο 17% της παραγωγής πετρελαίου και στο 16% των αλιευμάτων, όπως γαρίδες, καβούρια και οστρακοειδή. Από το Δέλτα του Μισισιπή προέρχεται επίσης το ένα τρίτο της αμερικανικής παραγωγής στρειδιών.

Τα οικοσυστήματα και η οικονομία της περιοχής δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια δύο σοβαρά πλήγματα: τον τυφώνα Κατρίνα που έφερε τη θάλασσα στη στεριά το 2005, και το ατύχημα στην υπεράκτια εξέδρα Deepwater Horizon το 2010, το οποίο προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα της αμερικανικής ιστορίας.

 

Πηγή:http://www.tee.gr