Επικαιρότητα

Ιστορικό ρεκόρ ανακύκλωσης σε κουτάκια αλουμινίου αναψυκτικών από τη Βραζιλία

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αλουμινίου της Βραζιλίας (ABAL), καθώς και τον Οργανισμό Ανακύκλωσης (ABRALATAS), στις 28 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι η Βραζιλία ανακύκλωσε το 98,2% του συνόλου των κουτιών αλουμινίου για αναψυκτικά και ελαφρά αλκοολούχα ποτά που καταναλώθηκαν στην εσωτερική αγορά το 2009. Οι οργανισμοί κάνουν λόγο για 14.7 δις. συσκευασίες που ανακυκλώθηκαν, που αντιστοιχούν σε 40,3 εκ. την μέρα ή 1.7 εκ. την ώρα!

Το αποτέλεσμα αυτό συντηρεί τη Βραζιλία στην πρώτη θέση παγκοσμίως από το 2001. Το 2009, ο όγκος των συσκευασιών που συλλέχτηκαν αυξήθηκε κατά 19.9% σε σχέση με το 2008, όταν η αντίστοιχη αύξηση των πωλήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 12%.

Μόνον η συλλογή των αλουμινένιων συσκευασιών τόνωσε την οικονομία της χώρας με 382 εκ.$ Βραζιλίας, ενώ το ποσό από την συνολική ανακύκλωση ανήλθε στα 1.3δις. $ Βραζιλίας. Το οικονομικό αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ενώ αρκεί για το εισόδημα 216.000 πολιτών. Πέρα από τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, η ανακύκλωση των συσκευασιών αλουμινίου σαφώς κάνει καλό στο περιβάλλον καθώς η όλη διαδικασία ανακύκλωσης καταναλώνει μόλις το 5% της απαραίτητης ενέργειας που απαιτείται για την αντίστοιχη εκ του μηδενός παραγωγή των συσκευασιών αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως είναι η Ιαπωνία με το επίσης υψηλότατο 93.4%, η τρίτη είναι η Αργεντινή με 93%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 63.1% και στις Η.Π.Α. μόλις 57.4%.