Επικαιρότητα

«Τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη μας βγάζουν απ' την κρίση σε 3 χρόνια»

«Τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη μας βγάζουν απ' την κρίση σε 3 χρόνια» Την ανάγκη άμεσης έναρξης των ερευνών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός του Ελλαδικού χώρου, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, επεσήμανε ο κ. Αντώνης Φώσκολος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολ/χνείου Κρήτης στο πλαίσιο της διημερίδας με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», που έληξε χθες και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης), σε Ηράκλειο και Χανιά.

Ο κ. Φώσκολος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Εάν θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την Κρήτη».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κοιτάσματα υπάρχουν κυρίως στην νότια Κρήτη που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση μέσα σε 3 χρόνια.

Μάλιστα, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολ/χνείου Κρήτης παρουσίασε για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα των ξένων ερευνητών που θέλουν το νησί να έχει υδρογονάνθρακες που δεν έχουν όμως αξιοποιηθεί ακόμα. Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα που παρεμποδίζουν την πρόοδο των ερευνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Αβραάμ Ζεληλίδη ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διημερίδα αποτέλεσε συνέχεια άλλης παγκρήτιας συνάντησης για τους υδρογονάνθρακες που πραγματοποίησε πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ στο Ηράκλειο με ομιλητή τον ερευνητή-καθηγητή Αντώνη Φώσκολο ο οποίος ανακοίνωσε βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει ότι στο Λιβυκό Πέλαγος «κρύβονται» 3,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr