Επικαιρότητα

Χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο απέσπασαν οι παραλίες Ιεράπετρας

Χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο απέσπασαν οι παραλίες Ιεράπετρας Το χρυσό πανευρωπαϊκό βραβείο για την ποιότητα των παραλιών της απέσπασε η Ιεράπετρα Λασιθίου. Η κορυφαία διάκριση δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παράλιων και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) στην τελετή που έγινε στο Torres Verdas στην Πορτογαλία.

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, από τον γενικό διευθυντή της EUCC A. Shalman.

«Το χρυσό βραβείο αποτελεί την κορυφαία διεθνή διάκριση των παραλιών της Ιεράπετρας» ανέφερε ο δήμαρχος και επεσήμανε ότι «η περιοχή της Ιεράπετρας κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες της Ευρώπης που έλαβαν το βραβείο και πιστοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα των παραλιών μας, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας και την παραδοχή της τοπικής μας παράδοσης. Με τη βράβευση αυτή, ο δήμος Ιεράπετρας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για όλη την Ευρώπη με την αναγνώριση ενός οργανισμού παγκοσμίου κύρους» τόνισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

Συνολικά στην Ευρώπη η Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε περίπου 1.000 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς από τη Φινλανδία μέχρι τη Μεσόγειο συμπεριλαμβάνοντας όλες τις τουριστικές χώρες.

Από αυτές επιλέχθηκαν 100 τουριστικοί προορισμοί για την ελκυστικότητά τους για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον και την αειφορία.

Η Ιεράπετρα που συγκαταλέγεται πλέον στις 10 κορυφαίες περιοχές της Ευρώπης για τις παραλίες της, έλαβε το χρυσό βραβείο καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον τελικό πίνακα αξιολόγησης, με βαθμολογία 8,15 πίσω από τις Αζόρες που έλαβαν 8,43.

Ο κατάλογος των βραβευμένων προορισμών, σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο δήμος Ιεράπετρας, είναι το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης έρευνας παράκτιων και νησιωτικών προορισμών μετά από αυστηρή διαδικασία επιλογής. Αυτοί οι προορισμοί είναι οι πιο ελκυστικοί για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και το τοπίο, ένα καθαρό περιβάλλον, την τοπική ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Στην αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν 20 δείκτες κριτηρίων. Κάθε δείκτης αντικατοπτρίζει μια ξεχωριστή πτυχή της αειφορίας.

Σημειώνεται πως η κριτική επιτροπή Quality Coast αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες (συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, εμπειρογνώμονες για τη φύση, καθώς και από τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ενώσεις επιχειρήσεων), με σχετική εμπειρία στη βιώσιμη

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr