Επικαιρότητα

Πόσιμο νερό σε μικρά νησιά

Πόσιμο νερό σε μικρά νησιά Πόσιμο νερό σε έξι μικρά, άνυδρα νησιά του Αιγαίου θα εξασφαλίσουν οι νέες μονάδες αφαλάτωσης, που έχουν λάβει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή τους το προσεχές διάστημα.

Μετά από χρόνια διαδικασιών, οι περίπου 6.000 κάτοικοι της Πάτμου, της Κύθνου, της Αντιπάρου, της Χάλκης, της Φολεγάνδρου και του Κουφονησίου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και το ελληνικό Δημόσιο θα απαλλαγεί από μερικά εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζει η μεταφορά νερού με το καράβι. Το πρώτο έργο, που θα δημοπρατηθεί μέσα στον Ιούνιο, θα ξεκινήσει στο Κουφονήσι και θα ακολουθήσει η μονάδα της Αντιπάρου.

Κάθε μονάδα θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 500-600 κυβικών μέτρων αφαλατωμένου νερού ημερησίως, ποσότητα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες υδροδότησης ακόμη και τη θερινή περίοδο, οπότε υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στα συγκεκριμένα νησιά θα λυθεί τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια ή και περισσότερο, αν δεν αυξηθεί δραματικά ο τουρισμός, είτε ο αριθμός των μόνιμων κάτοικων.

 

Πηγή:http://www.olakala.gr