Επικαιρότητα

Ανακύκλωση λαδιού τηγανίσματος!!

Ανακύκλωση λαδιού τηγανίσματος!! Η συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων και λιπών είναι πλέον δυνατή και στην Ελλάδα, χάρη στη δράση της εταιρείας ΣΕΛΑΣ, η οποία συνεχώς επεκτείνεται για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, από τη συγκεκριμένη επεξεργασία προκύπτει ένα νέο προϊόν και έχει σχέση με τα βιολογικά καύσιμα. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να χρησιμοποιούν χρησιμοποιημένα λάδια τηγανίσματος για να δημιουργήσουν βιοντίζελ, κατάλληλο για κινητήρες οχημάτων και μηχανών.

Η εταιρεία ΣΕΛΑΣ (www.selas.com.gr) έχει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση χρησιμοποιημένων λαδιών τηγανίσματος.

Η συσσώρευση λιπών, λαδιών και λιπαντικών (3Λ) από την παρασκευή φαγητού και το πλύσιμο σκευών είναι μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Είναι υδρόφοβα, δηλαδή από τη φύση τους δεν διαλύονται στο νερό. Έτσι, συνηθίζουν να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και να κολλάνε στα τοιχώματα των σωλήνων αποχέτευσης, των αντλιοστασίων και των ελαιο/λιπο-διαχωριστών. Εάν συνεχιστεί η απόρριψή τους αμείωτα, τα 3Λ θα συσσωρευτούν, θα σχηματίσουν ένα σκληρό στρώμα και τελικά θα φράξουν τις γραμμές αποχέτευσης. Από τη στιγμή που σχηματίζεται το σκληρό στρώμα, το περιβάλλον στο οποίο παραμένουν τα 3Λ γίνεται αναερόβιο - δηλαδή χωρίς ή με ελάχιστο οξυγόνο - και με τον καιρό τα 3Λ αρχίζουν να σαπίζουν. Η διεργασία της σήψης αυτής παράγει όχι μόνο ισχυρή δυσοσμία αλλά και σουλφονικά οξέα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν οποιοδήποτε μέταλλο στην άμεση γειτονία τους, προκαλώντας έτσι δομική εξασθένηση και τελικά αστοχία (τρύπημα). Ακόμα και αν όλα αυτά είναι ανεκτά, το στρώμα 3Λ που διαχωρίζεται στους ελαιο/λιπο-διαχωριστές οφείλει είτε να διατίθεται για υγειονομική ταφή είτε να αποδομείται με βιολογικό τρόπο, δημιουργώντας βιολογική λάσπη, που πάλι πρέπει να διατίθεται για αξιοποίηση ή ταφή. Και στις δύο περιπτώσεις, το περιβάλλον τελικά επιβαρύνεται με κάποιο είδος αποβλήτου χωρίς να έχει από αυτό ληφθεί καμία άλλη χρησιμότητα.

Στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως και αλλού, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Έτσι, υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς το σχηματισμό σκληρού στρώματος και να εποικοδομήσει τα 3Λ με βιολογικό τρόπο. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δημιουργεί απαιτεί την κατανάλωση γαλακτωματοποιητών και ενζύμων και είναι καλό να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά ως προς την πρόληψη. Έτσι, οι οσμές θα πάψουν να ταλανίζουν τους καταστηματάρχες, οι τρυπημένες μεταλλικές σωλήνες τους υδραυλικούς και τους τεχνικούς των Επιχειρήσεων Αποχέτευσης και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων - στα καταστήματα και στις πόλεις - θα γίνουν λιγότερο οσμηρές, θα απαιτούν λιγότερη λιποσυλλογή και θα κοστίζουν λιγότερο σε κατασκευή και λειτουργία.

Επιπλέον, με τη χρήση τους για παραγωγή βιοκαυσίμων, τα ανακυκλούμενα 3Λ γίνονται πάλι χρήσιμα, αυτή τη φορά για ενέργεια που κινεί μηχανές και όχι τον ανθρώπινο οργανισμό! Μάλιστα, έτσι μειώνεται η ανάγκη για εξόρυξη περισσότερων ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου), μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων και μειώνοντας την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα καύσιμα.