Επικαιρότητα

Η γέννηση του λογοτύπου της ανακύκλωσης

Η γέννηση του λογοτύπου της ανακύκλωσης Το διεθνές λογότυπο της ανακύκλωσης δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1970, όταν και υπήρξε ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον παγκοσμίως. Η πρώτη ημέρα της Γης γιορτάστηκε στις 22 Απριλίου του 1970. Επί τη ευκαιρία του γεγονότος αυτού, η εταιρεία Container Corporation of America, που παράγει χαρτί συσκευασιών και είναι σημαντικός οργανισμός ανακύκλωσης χαρτιού, διοργάνωσε διαγωνισμό για φοιτητές σχολών καλών τεχνών με σκοπό τη δημιουργία ενός λογοτύπου που θα ενίσχυε το ενδιαφέρον των πολιτών για το περιβάλλον.

Ο Gary Dean Anderson, φοιτητής αρχιτεκτονικής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, προκρίθηκε ανάμεσα σε 500 διαγωνιζόμενους. Το λογότυπο που σχεδίασε αποτελεί σύνθεση που περιέχει 3 βέλη, τα οποία στρέφονται από τη μέση και μπροστά, και το κάθε ένα οδηγεί στο επόμενο, δημιουργώντας έτσι έναν δυναμικό κύκλο δίχως τέλος σε σχήμα τριγώνου. Το πρωτότυπο σχέδιο απεικόνιζε τα βέλη λευκά με μαύρο περίγραμμα, ενώ το τελικό σχέδιο που επικράτησε είναι αυτό με τα βέλη πράσινα.

Σήμερα, υπάρχουν διάφορες εκδοχές του λογοτύπου, που απεικονίζουν διάφορες έννοιες με κεντρική πάντοτε ιδέα αυτή της ανακύκλωσης. Για παράδειγμα όταν τα βέλη έχουν απόχρωση λευκή και βρίσκονται εντός μαύρου κύκλου, τότε το προϊόν που φέρει το λογότυπο έχει μερικώς κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά.

Το λογότυπο ξεπέρασε σε αναγνωρισιμότητα κάθε προσδοκία, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται σε όλες σχεδόν τις χώρες αλλά και σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας.