Επικαιρότητα

Πανευρωπαϊκή διάκριση «Καλών Πρακτικών» για το δήμο Ηρακλείου

Πανευρωπαϊκή διάκριση «Καλών Πρακτικών» για το δήμο Ηρακλείου Τιμητική διάκριση για τις καινοτόμες παρεμβάσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο έλαβε ο δήμος Ηρακλείου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού επιβράβευσης «Καλών πρακτικών» για «Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων». «Οι πρωτότυπες και καινοτόμες παρεμβάσεις που εφαρμόζει ο Δήμος για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου αναβαθμίζουν αισθητικά και λειτουργικά την πόλη και την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες του κόσμου, αλλά και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ποιότητας ζωής στους κατοίκους της», όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, κατά την παραλαβή της διάκρισης. Το βραβείο παραδόθηκε από τον προϊστάμενο του Τμήματος Παλιάς Πόλης κ. Γιώργο Φουρναράκη, ο οποίος εκπροσώπησε το δήμο Ηρακλείου στην τελετή που διοργανώθηκε στις 9 Μαΐου από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ε.Ε. στην πόλη Μπλάκπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι παρεμβάσεις αυτές σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης του Ηρακλείου εκτός από τη λειτουργικότητα, τη δυνατότητα προσέγγισης προς τη θάλασσα και την αισθητική, χαρακτηρίζονται από την καινοτομία που υπήρξε ουσιώδης παράγοντας για τη διάκριση αυτή. Συγκεκριμένα, προβλήθηκε το σύνολο των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν στην παράκτια ζώνη από το χώρο του πρώην «Ξενία» μέχρι την περιοχή του «Καράβολα», συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας της Παλιάς Λαχαναγοράς, με βάση τη βραβευμένη μελέτη του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για νέους αρχιτέκτονες Europan 4 αλλά και ο σχεδιασμός του δήμου για την ανάδειξη και ανάπλαση του ενετικού λιμανιού και ειδικότερα του χώρου των Ενετικών Νεωρίων, όπως διαμορφώνεται από τις βραβευμένες μελέτες των δύο Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών που είχαν προκηρυχθεί από το δήμο για την επανάχρηση των μνημειακών συγκροτημάτων των ανατολικών και δυτικών νεωρίων και την ένταξή τους στη ζωή της πόλης.

Η πρωτοβουλία για τη βράβευση των «Καλών Πρακτικών» ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιανουάριο 2012 στο πλαίσιο της προεδρίας του από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να εντοπιστούν «Καλές Πρακτικές» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διακριθούν και να βραβευθούν δημοτικές αρχές με καινοτόμες πρακτικές και προσεγγίσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση παράκτιων αστικών περιοχών μέσω της αντιστροφής των τάσεων οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης, ενώ παράλληλα η γνώση και η εμπειρία τους να διαχυθεί και σε άλλες περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά. Στο διαγωνισμό κατέθεσαν υποψηφιότητα 48 πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, το οποίο απέσπασε μια από τις 9 τιμητικές διακρίσεις. Ο φάκελος της υποψηφιότητας του Ηρακλείου υποβλήθηκε από το τμήμα Παλιάς Πόλης και περιελάμβανε το συνολικό σχεδιασμό του δήμου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείο.

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr