Επικαιρότητα

Παρουσιάζεται η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Παρουσιάζεται η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ Με κάθε επισημότητα θα λάβει χώρα την Πέμπτη 17 Μαΐου η πρώτη παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία Quantum Energy σε εκδήλωση που ακολούθως θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου. Για το συγκεκριμένο σκοπό μεταβαίνει στην Κύπρο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ. Νίκος Βασιλάκος όπου στην εκδήλωση θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός εμπορίου και βιομηχανίας Ν. Συλικιώτης καθώς και οι πρόεδροι των αρμόδιων επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων, εμπορίου και βιομηχανίας της Κύπρου. Το σχέδιο αποτελεί πρόταση της εταιρείας Quantum Energy του επιχειρηματία Νάσου Κτωρίδη. Η Quantum που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ σε έργα ΑΠΕ στο χώρο των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής βρίσκεται σε καταρχήν συμφωνία με την ελληνική εταιρεία και την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ IEC. Ο στόχος της διασύνδεσης είναι να δοθεί τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και το σχέδιο να λειτουργήσει αντίστοιχα με το ελληνικό «Ήλιος» εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους από το φυσικό αέριο της Μεσογείου μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας της Quantum θα καθορίσει το κόστος κατασκευής της υποθαλάσσιας διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector» με τους αρχικούς υπολογισμούς να κάνουν λόγο για 1,5 έως 2 δις ευρώ, χωρίς το συνυπολογισμό του κόστους κατασκευής των μονάδων φυσικού αερίου που θα πρέπει να κατασκευαστούν σε Κύπρο και Ισραήλ. Η διασύνδεση θα έχει μήκος 1.000 χιλιομέτρων, ισχύ 2 GW και θα φτάνει σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων. Αντίστοιχα έργα σε μήκος είναι η σύνδεση Νορβηγίας Ολλανδίας και σε βάθος η διασύνδεση Ιταλίας Σαρδηνίας. Στην υλοποίηση του έργου θα συμμετέχει ενεργά η Ισραηλινή Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (IEC) θεωρώντας το έργο ως εθνικής προτεραιότητας. Από τη μεριά της η ΔΕΗ Quantum Energy έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016 σε τρία χρόνια δηλαδή από την έγκριση των μελετών.

 

Πηγή:http://www.agronews.gr