Επικαιρότητα

Σύγχρονα θέματα ηλεκτροκίνησης

Σύγχρονα θέματα ηλεκτροκίνησης Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμμετοχή αλλά και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με τίτλο «Σύγχρονα Θέματα Ηλεκτροκίνησης» από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων.

Το εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ&ΠΡΟΠΕ - Sealab) του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων του στα θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προέβη πρόσφατα στο σχεδιασμό, εγκατάσταση, λειτουργία και παρακολούθηση του πρώτου Αυτόνομου Ηλιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EVCS) στην Ελλάδα υπό την ονομασία "CARPORT", αποσκοπώντας στην ενίσχυση της προσπάθειας της χώρας για την ανάπτυξη υποδομών για την υποστήριξη της καθαρής ηλεκτροκίνησης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες και την τεχνολογία ενός τέτοιου σταθμού, αλλά και να έχουν μια πραγματική οδηγική εμπειρία ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν αλλά και διατέθηκαν προς δοκιμή μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις ηλεκτροκίνησης που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα, την ευκολία μετακίνησης καθώς και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων σε λειτουργικό κόστος μετακίνησης.

Πέρα από τα ως άνω, η ηλεκτροκίνηση συμβάλει και ενδυναμώνει την περιβαλλοντική συνείδηση των χρηστών τέτοιων οχημάτων.

Σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των εισηγητών του σεμιναρίου, η ταχεία εξάπλωση της εναλλακτικής πρότασης που η ηλεκτροκίνηση προσφέρει προσκρούει στα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά ζητήματα αλλά και στην έλλειψη κινήτρων που εμποδίζουν την πανελλαδική ανάπτυξη οργανωμένων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και την απόκτηση τέτοιου τύπου οχημάτων.

Στο σεμινάριο αυτό παρουσιάστηκαν ηλεκτρικά ποδήλατα και scooters από την εταιρεία Green Motors. Η εταιρεία Bike me up επίσης παρουσίασε τα ηλεκτρικά της ποδήλατα, με διαφορέτική όμως προσέγγιση. Η εταιρεία οργανώνει εκδρομές και ειδικές διαδρομές στην πλούσια φύση στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα ηλακτρικά της ποδήλατα. Έτσι, ακόμα και ένας λιγότερο γυμνασμένος αναβάτης μπορεί να ακολουθήσει ιδιαίτερα απαιτητικές διαδρομές και να απολαύσει τη φυσική ομορφιά, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

H KTM παρουσίασε την εντυπωσιακή ηλεκτρική της μηχανή για τους λάτρεις των αγωνιστικών 2 τροχών που θέλουν να συνδυάσουν το αγαπημένο τους σπόρ με την οικολογική συνείδηση κατά την οδήγηση.

Στην κατηγορία των αυτοκινήτων, μια ιδιαίτερα προσιτή πρόταση είναι του Κινέζικου CityCar, με κόστος περίπου 15.000 ευρώ. Το αυτοκίνητο, είναι αποκλειστικά αυτοκίνητο πόλης, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, όμως είναι λειτουργικό, μικρό, και κατάλληλο για τις καθημερινές μεταφορές εντός πόλης.<

Πρόκειται ουσιαστικά για αυτοκίνητο ελεφρώς μεγαλύτερο σε μέγεθος από ένα smart, ενώ η οδηγική εμπειρία μας ήταν απολαυστική καθώς μετατρέπει την οδήγηση σε ένα ευχάριστο "παιχνίδι".

Το πλέον εντυπωσιακό έκθεμα όμως αποτέλεσε το i3 της BMW. Πρόκειται για αυτοκίνητο με όλες τις ανέσεις και την πολυτέλεια ενός συμβατικού σύγχρονου αυτοκινήτου. Τεχνολογικές καινοτομίες όπως η ανάκτηση ενέργειας, ο εντυπωσιακός τρόπος επιβράδυνσης δίχως την ανάγκη να πατήσει φρένο ο οδηγός, οι κάμερες που δίνουν πλήρη εικόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες που προσφέρει.

Η αισθητική, το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό φινίρισμα του αυτοκινήτου, η εργονομία του, αλλά κυρίως η άριστη εμπειρία κατά την οδήγηση το καθιστούν μακράν ως την πρώτη επιλογή για την απόκτηση ενός καθαρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα συμβατικά. Με τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 190 km/h, μπορεί να φιλοξενήσει με χαρακτηριστική άνεση 4 επιβάτες. Το μειονέκτημά του? Ναί έχει...το κόστος του! 35.000 ευρώ πρέπει να δαπανήσει κάποιος για να αποκτήσει ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο.

 

Σύγχρονα θέματα ηλεκτροκίνησης

Σύγχρονα θέματα ηλεκτροκίνησης