Επικαιρότητα

Έτοιμο το πρώτο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που λειτουργεί με βιοκαύσιμα

Έτοιμο το πρώτο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που λειτουργεί με βιοκαύσιμα Ορόσημο για τη σταδιακή απεξάρτηση του αμερικανικού στρατού από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί το πρώτο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού που τροφοδοτείται από μείγμα βιοκαυσίμων, με πρώτη ύλη το βοδινό λίπος.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τύπου τον Π. Ναυτικού, προς το παρόν το αεροπλανοφόρο τροφοδοτείται κατά 10% με βιοκαύσιμα και κατά 90% με πετρέλαιο. Ωστόσο, στόχος είναι σε 4 χρόνια το 50% του πολεμικού στόλου των ΗΠΑ να τροφοδοτείται αποκλειστικά με «πράσινα καύσιμα».

Σύμφωνα με το γραμματέα του Πολεμικού Ναυτικού Ray Mabus, «αρχικά ο στόχος ήταν μια αναλογία 50-50 στα καύσιμα, ωστόσο το κόστος ήταν δυσβάσταχτο». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ίσως στο μέλλον ο ανταγωνισμός στα εναλλακτικά βιομηχανικά καύσιμα να μεγαλώσει προς όφελος του καταναλωτή.

Ανέφερε ακόμη ότι το αεροπλανοφόρο Stockdale αποτελεί ένα από τα 4 συνολικά πλοία που θα αρχίσουν να λειτουργούν με μείγμα βιοκαυσίμων και πετρελαιοειδών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Γεωργίας, Tom Vilsack, χαρακτήρισε τον πράσινο στόλο των ΗΠΑ (Green Fleet) «τεράστια ευκαιρία» για τον κλάδο των βιοκαυσίμων που αφενός θα ωφελήσει τους αγρότες και αφετέρου θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr