Επικαιρότητα

Ενα απολιθωμένο δάσος στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ενα απολιθωμένο δάσος στο Ίδρυμα Ευγενίδου Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, περιλαμβάνει η έκθεση «Tο Δάσος κάτω από τον Δρόμο».

Τη νέα έκθεση στο Ιδρυμα Ευγενίδου που θα διαρκέσει ως τις 29/05, φέρνει στην Αθήνα το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη όσο και εντυπωσιακή παρουσίαση, η οποία δείχνει στο κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων στην Ελλάδα – τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Τα ευρήματα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, στη Λέσβο, που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το Μουσείο πραγματοποιεί ανασκαφές στο τμήμα που διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από Σίγρι έως Άντισσα. Οι σωστικές ανασκαφές χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α..

Πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες καθώς και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας φύλλα, όπως δάφνες, κανέλες, καρυδιές, μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποτελούν τεκμήρια της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες κατέστρεψαν τη βλάστηση και μέσω της διαδικασίας της απολίθωσης οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα μνημείο, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 443/1985).

Η έκθεση επιχειρεί να εστιάσει και στην ανθρώπινη προσπάθεια για τη διάσωση των απολιθωμάτων, δίνοντας πληροφορίες για την επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει τις διαδικασίες της ανασκαφής, της συντήρησης, της μεταφοράς και της τεκμηρίωσης των ευρημάτων, της χαρτογράφησης και της ανάδειξης των απολιθωμένων θέσεων.

 

Ενα απολιθωμένο δάσος στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ενα απολιθωμένο δάσος στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Πηγή:http://www.iefimerida.gr