Επικαιρότητα

Το πρώτο δέντρο που αλλάζει φύλο!

Το πρώτο δέντρο που αλλάζει φύλο! Της φύσης τα... παράδοξα αφήνουν ακόμη και τους επιστήμονες με το στόμα ανοικτό: ένα δέντρο 5000 ετών, στη Σκωτία, αποφάσισε στα... γεράματα να αλλάξει φύλο! Το δέντρο εδώ και αιώνες θεωρούνταν αρσενικό. Όμως πρόσφατα άρχισε να βγάζει καρπούς, κάτι που σημαίνει ότι αλλάζει φύλο!

Το δέντρο με το όνομα "ίταμος του Φορτινγκέιλ", στο Πέρθσιρ της κεντρικής Σκωτίας, όπως διευκρίνισε ο Μαξ Κόουλμαν, βοτανολόγος στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου, "Η αλλαγή φύλου ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία" εξήγησε ο Κόουλμαν. "Το περιβαλλοντικό στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν" την αλλαγή, πρόσθεσε. Η κατάσταση του δέντρου πάντως είναι πάρα πολύ καλή και η "μεταμόρφωσή" του θα εξεταστεί προσεκτικά, διευκρίνισε.

Ο ίταμος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς εκκλησίας. Ο βρετανικός Τύπος τον χαρακτηρίζει "το γηραιότερο δέντρο" της Βρετανίας, αν και η ακριβής ηλικία του είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι ειδικοί προσπαθούν να κάνουν έναν υπολογισμό συγκρίνοντας τις σημερινές διαστάσεις του με εκείνες που είχαν καταγραφεί πριν από πολλούς αιώνες.

 

Πηγή:http://www.news.gr