Επικαιρότητα

Φωτοσύνθεση: Η επόμενη πηγή παραγωγής καθαρής ενέργειας;

Φωτοσύνθεση: Η επόμενη πηγή παραγωγής καθαρής ενέργειας; Τα φωτοσυνθετικά κύτταρα, παρόμοια με αυτά των φυτών ίσως γίνουν μια νέα πηγή ενέργειας στο μέλλον, σύμφωνα με νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων.

Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια στο Μόντρεαλ του Καναδά, ανέπτυξαν μία καινοτόμο τεχνολογία μικροφωτοσυνθετικών κυττάρων που μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από την φωτοσύνθεση και την αναπνοή των φυκών.

Σημειώνεται ότι τόσο η φωτοσύνθεση όσο και η αναπνοή, που λαμβάνουν χώρα στα φυτικά κύτταρα, περιλαμβάνουν αλυσίδες μεταφοράς ηλεκτρονίων. Η βασική ιδέα της ερευνητικής ομάδας ήταν η παγίδευση αυτών των ηλεκτρονίων που απελευθερώνονται από τα φύκη.

Τα φωτοσυνθετικά κύτταρα ισχύος που ανέπτυξε η ομάδα αποτελούνται από μία μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων, μία κάθοδο και μία άνοδο. Ο θάλαμος της ανόδου αποτελείται από κυανοβακτήρια και απελευθερώνει ηλεκτρόνια στην επιφάνεια ηλεκτροδίων ενός παράγοντα οξειδοαναγωγής που είναι παρών στην κάθοδο. Τέλος, ένα εξωτερικό φορτίο είναι συνδεδεμένο για την εξαγωγή αυτών των ηλεκτρονίων. Το κύτταρο μπορεί να παράγει τάση ανοικτού κυκλώματος ύψους 99mV και πυκνότητα ισχύος 36.23 βατ ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Η απόδοση του κυττάρου ισχύος μπορεί να αυξηθεί μειώνοντας την απόσταση των ηλεκτροδίων στη μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων και με τον πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό του κυττάρου, αναφέρει η μελέτη. Εξάλλου η νέα τεχνολογία φωτοσυνθετικών κυττάρων μπορεί να έχει σημαντικές στρατιωτικές και ασύρματες εφαρμογές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr