Επικαιρότητα

"Βραδιά του Ερευνητή 2015" στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) καλεί μικρούς και μεγάλους στο Θησείο σε μια ανοιχτή προκαταρκτική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της "Βραδιάς του Ερευνητή 2015", της ευρωπαϊκής γιορτής της επιστήμης που θα ακολουθήσει στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση θα γίνει απόψε, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου (19.00-22.00), στον Λόφο Νυμφών, με ελεύθερη είσοδο. Απαιτείται δελτίο προτεραιότητας, που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στην είσοδο του Αστεροσκοπείου, στον Λόφο των Νυμφών, την ίδια μέρα μεταξύ 18:00 και 19:00.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

-Ξενάγηση στο τηλεσκόπιο ‘Δωρίδη' του ΕΑΑ και αστρονομικές παρατηρήσεις.

- Παρατηρήσεις ουρανού στο Λόφο της Πνύκας με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (θα είναι δυνατή η παρατήρηση του Κρόνου, από 20.00 έως 21.00).

- Παρουσίαση της εφαρμογής τεχνικών λέιζερ για την τηλεπισκόπηση της ατμόσφαιρας, με το σύστημα LIDAR του κέντρου αριστείας BEYOND του ΕΑΑ.

-Συμμετοχή του κοινού στο πείραμα «iSPEX» με τη χρήση ειδικών συσκευών που θα διανεμηθούν σε χρήστες συμβατών κινητών συσκευών (iPhone 4/4s,5/5s). Το πείραμα θα αναπτύξει ένα «παρατηρητήριο πολιτών» για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα (πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη διεύθυνση http://beyond-ispex.gr).

-Παρουσίαση τεχνικών και μεθόδων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα με τον Κινητό Σταθμό Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΕΑΑ.

 

Πηγή:http://www.real.gr