Επικαιρότητα

Norton Rose: Νέες επενδύσεις στα αιολικά θα μπορούσε να φέρει η συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας

Norton Rose: Νέες επενδύσεις στα αιολικά θα μπορούσε να φέρει η συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τα αιολικά στην Ελλάδα “βλέπει” η δικηγορική εταιρεία Norton Rose, που δημοσίευσε σήμερα ειδική έκδοση για τον κλάδο.

Η Norton τονίζει σχετικά ότι παρά τα αδειοδοτικά και άλλα προβλήματα που αντιμετώπισαν αρχικά οι εταιρείες, τελικά έχει σημειωθεί πρόοδος στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 2 γιγαβάτ και ο κλάδος να συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις παρά την κρίση.

Όσον αφορά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, εκφράζεται η ελπίδα ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ESM, καθώς και η αφιέρωση 35 δις. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας ως το 2020, πρόκειται να ανατρέψουν τις αρνητικές συνθήκες και να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στα αιολικά, ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος ΑΠΕ.

Επίσης, στην ανάλυση της Norton αναφέρεται το πλούσιο αιολικό δυναμικό της χώρας μας και το μεγάλο περιθώριο για τον στόχο του 2020, ως λόγοι για να επενδύσει κάποιος.

Γίνεται επίσης λόγος για τους πρωταγωνιστές της αγοράς, καθώς και για το σύστημα επιδοτήσεων που ισχύει. Η Norton αναφέρει σχετικά: “Είναι αμφίβολο αν το υφιστάμενο πλαίσιο στήριξης στην Ελλάδα θα παραμείνει εν ενεργεία για τα νέα αιολικά πάρκα μετά το 2016, δεδομένου του ότι το σύστημα εγγυημένων τιμών στηρίζεται σε ρυθμιζόμενες τιμές. Ένα σύστημα στήριξης με βάση την αγορά θα πρέπει να εισαχθεί για τα νέα αιολικά πάρκα πριν τις αρχές του 2017. Το νέο αυτό σύστημα τελεί σήμερα υπό ανάπτυξη από το ΥΠΑΠΕΝ σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία συμβούλων GIZ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2015 και να εισαχθεί τον Ιανουάριο του 2016”.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr