Επικαιρότητα

15 "μνηστήρες" για το β΄ γύρο αδειοδοτήσεων στην Κύπρο

15 Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, στις 14:00, η κατάθεση προσφορών για τον β΄ γύρο αδειοδότησης των 12 «οικοπέδων» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, συνολικά κατατέθηκαν 15 προσφορές, από πέντε εταιρείες και 10 κοινοπραξίες εταιρειών, για εννέα από τα 12 «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις είναι και ενεργειακοί κολοσσοοί όπως η Petronas από την Μαλαισία, η Total από την Γαλλία, η ρωσική Novatek, η Kogas από την Νότυο Κορέα και η ιταλική ENI.

Ο αριθμός των εταιρειών, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είτε μέσα από κοινοπραξίες είτε από μόνες τους, ανέρχεται σε 29 και προέρχονται από 15 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Οι εταιρείες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, το Ισραήλ, το Λίβανο.

Ο Ν.Συλικιώτης σε ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη λήξη της διαδικασίας, ανέφερε ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές». Είπε ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες. Μίλησε για νέα πορεία προόδου και ευημερίας του κυπριακού λαού και των λαών της γύρω περιοχής. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τα πιο δημοφιλή τεμάχια («οικόπεδα») ήταν το 9 και το 2.

Ευχαρίστησε επίσης τις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον, κάτι που, όπως είπε, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις αδιάβλητες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Όπως ανέφερε, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την συμβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Διευθυντής του Υπηρεσίας Ενέργειας και η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Ακολούθως η αξιολόγηση θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα προβεί στις διαπραγματεύσεις πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου έτους.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr