Επικαιρότητα

Κατασκευάζεται το ψηλότερο παθητικό κτίριο του κόσμου

Κατασκευάζεται το ψηλότερο παθητικό κτίριο του κόσμου Σε 270.000 τετραγωνικά πόδια και με 26 ορόφους, το νέο κτίριο που χτίζεται στο νησί Roosevelt της Νέας Υόρκης νησί Roosevelt για τη νέα πανεπιστημιούπολη του Cornell Tech, σπάει όλα τα ρεκόρ ύψους και μεγέθους στα Παθητικά Κτίρια.

Ο αρχιτέκτονας Blake Middleton της Handel Architects λέει: «Ήταν μια διερευνητική διαδικασία για εμάς, εν μέρει επειδή κανείς δεν έχει κάνει τίποτα παρόμοιας κλίμακας».

Το πρότυπο Passive House έχει αυστηρά όρια για την κατανάλωση ενέργειας. Κατά κάποιο τρόπο, είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν σε πολυκατοικίες, γιατί τα διαμερίσματα συνήθως έχουν μόνο έναν τοίχο στο εξωτερικό. Εδώ, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι από προκατασκευασμένα πάνε πάχους 14 ιντσών με τριπλά τζάμια στα παράθυρα. Ο Blake Middleton λέει στους New York Times: «Ο λόγος που επιλέξαμε ένα σύστημα με πάνελ είναι τόσο για την ταχύτητα της κατασκευής, όσο και για να μειώσουμε τον αριθμό των θερμογεφυρών που θα έπρεπε να σφραγίζονται πολύ προσεκτικά από τον κατασκευαστή όροφο με όροφο».

Το μεγάλο ζήτημα είναι οι δοκιμές στις αλλαγές αέρα ανά ώρα. Αυτός είναι επίσης ένα ευκολότερος στόχος για μεγάλα κτίρια, δεδομένου ότι μετριέται ως συνάρτηση του όγκου του κτιρίου και μια πολυκατοικία έχει πολύ περισσότερο όγκο σε σχέση με την εξωτερική επιφάνεια της. Τα πράγματα όμως εδώ μπορεί να διαφέρουν όταν τα κτίρια είναι ψηλά και ο άνεμος ενεργεί διαφορετικά πάνω τους.

Τα κτίρια πρέπει να είναι ευέλικτα και να υπάρχει χαμηλή πίεση στην υπήνεμη πλευρά ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τον αέρα ακόμα και από τη μικρότερη διαρροή. Για αυτό και τα προκατασκευασμένα πάνελ των τοίχων πρέπει να εγκατασταθούν σωστά και να σφραγιστούν προσεκτικά. Αυτό θα είναι μια πραγματική πρόκληση. Αλλά αξίζει τον κόπο; Όπως σημειώνει και ο Ken Levenson του οργανισμού Παθητικών Κτιρίων της Νέας Υόρκης, «είναι σαφές ότι στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι αρκετό να οικοδομούμε απλώς ψηλότερα κτίρια. Για την κυριαρχία στην αγορά, το ψηλό κτίριο θα πρέπει να είναι ένα παθητικό κτίριο».

 

Πηγή:http://www.4green.gr