Επικαιρότητα

Eπιβεβαιώθηκε η εξαφάνιση του ανατολικού πούμα

Eπιβεβαιώθηκε η εξαφάνιση του ανατολικού πούμα Μετά από τέσσερα χρόνια ελέγχου, η αμερικάνικη Υπηρεσία Άγριας Ζωής επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του ανατολικού ορεινού λέοντα, γνωστού και ως πούμα, και αφαίρεσε το όνομά του από τη λίστα των απειλούμενων ειδών.

Η πρόταση της αφαίρεσης του ζώου από τη λίστα των απειλούμενων ειδών έρχεται σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την τελευταία καταγραφή θανάτωσης ενός πούμα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τα πούμα, γνωστά επίσης και ως πάνθηρες ή κούγκαρ, ήταν κάποτε τα πιο διαδεδομένα χερσαία θηλαστικά στο δυτικό ημισφαίριο, ωστόσο σήμερα έχουν εξολοθρευθεί από τα δύο τρίτα των αρχικών ενδιαιτημάτων τους.

Η Υπηρεσία Άγριας Ζωής ερεύνησε από το 2011 21 αμερικανικές πολιτείες και καναδικές επαρχίες, καθώς και αναφορές ακόμα και από το 1900, και ανακάλυψε ότι οι περιστασιακές θεάσεις στην ανατολική Αμερική αφορούν πάνθηρες της Φλόριντα ή πούμα του δυτικού είδους, που περιπλανήθηκαν ανατολικά, ή ελευθερώθηκαν από αιχμαλωσία.

Τα ανατολικά πούμα ανακηρύχθηκαν απειλούμενα το 1973, αν και η τελευταία επιβεβαιωμένη θέαση ήταν όταν ένα πούμα σκοτώθηκε από ένα κυνηγό το 1938 στην πολιτεία του Μέιν. Τα περισσότερα πούμα εξαφανίστηκαν το 19ο αιώνα, όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι τα κυνήγησαν για την προστασία των κοινοτήτων και των ζώων τους.

Οι ανατολικοί ορεινοί λέοντες είχαν μήκος μεταξύ 1,8 και 2,4 μέτρα και βάρος μεταξύ 48 και 63,5 κιλά. Η εξόντωσή τους συνδέεται επίσης με την καταστροφή δασικών εκτάσεων που ώθησε την κύρια λεία των πούμα, ένα είδος ελαφιών, στα όρια της εξαφάνισης.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr