Επικαιρότητα

Αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια στα πλαίσια του Desal Prize

Αφαλάτωση με ηλιακή ενέργεια στα πλαίσια του Desal Prize Η USAID διοργάνωσε πρόσφατα το Desal Prize, έναν διαγωνισμό για τη δημιουργία μιας οικονομικής λύσης αφαλατώσεως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το Popular Science, η κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός συστήματος που θα μπορούσε να απομακρύνει το αλάτι από το νερό και να καλύπτει τρία κριτήρια: να είναι οικονομικό, περιβαλλοντικά βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό.

Το πρώτο βραβείο, ύψους 140.000 δολαρίων, κέρδισε ομάδα του ΜΙΤ και της Jain Irrigation Systems, που ανέπτυξε μια μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για την φόρτιση μπαταριών, οι οποίες στη συνέχεια απομακρύνουν το αλάτι από το νερό μέσω ηλεκτροδιάλυσης.

Σε τεχνικό επίπεδο, τα σωματίδια άλατος που φέρουν ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο, έλκονται από το νερό όταν διοχετεύεται μικρή τάση ρεύματος.

Πέρα από τη χρήση αυτής της τεχνικής αφαλάτωσης, η ομάδα πήγε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως για την απολύμανση του νερού καθώς περνάει μέσα από το σύστημα.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες δοκίμασαν τα συστήματά τους στο Brackish Groundwater National Desalination Research Facility στο Νέο Μεξικό, όπου έπρεπε να λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, αφαλατώνοντας 2.100 γαλόνια του νερού ημερησίως.

Το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως αγροτικές περιοχές. Θεωρείται πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σύστημα θα είναι σε θέση να παρέχει αρκετό νερό για την άρδευση μιας μικρής φάρμας.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr