Επικαιρότητα

Χιλιάδες θαλάσσια λιοντάρια έχουν εξοκείλει στις παραλίες της Καλιφόρνια

Χιλιάδες θαλάσσια λιοντάρια έχουν εξοκείλει στις παραλίες της Καλιφόρνια Τουλάχιστον 2.250 θαλάσσια λιοντάρια, ως επί το πλείστον νεογνά, λιμοκτονούν και έχουν εξοκείλει στις παραλίες της Καλιφόρνια, από τη Σάντα Μπάρμπαρα έως το Σαν Ντιέγκο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2015. Τα μισά από αυτά εντοπίστηκαν μόνο τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη χειρότερη κρίση που έως τώρα έχει σημειωθεί για τα συγκεκριμένα θαλάσσια θηλαστικά.

Ο αριθμός αυτός όπως ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας, είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό θαλάσσιων λιονταριών που εξόκειλαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του περασμένου έτους και περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2013, την προηγούμενη χειρότερη ιστορική καταγραφή για τα θαλάσσια λιοντάρια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θαλάσσια λιοντάρια υποφέρουν από έλλειψη φυσικών θηραμάτων κάτι που αναγκάζει τις θηλάζουσες μητέρες να ψάχνουν στη θάλασσα για φαγητό, αφήνοντας τα μικρά τους να φροντίσουν μονά τους τον εαυτό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αναστάτωση στην τροφική αλυσίδα γύρω από τις κύριες αποικίες των θαλάσσιων θηλαστικών πιστεύεται ότι προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, που με τη σειρά της προκαλείται από ασυνήθιστα ασθενείς ανέμους κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Η εξασθένηση των ανέμων δεν βοηθά στην ώθηση προς την επιφάνεια ειδών όπως η σαρδέλα, η αθερίνα, ο γαύρος, τα καλαμάρια και άλλα είδη που είναι η λεία για τα θαλάσσια λιοντάρια, όπως εξηγεί ο Μαικλ Μίλστειν εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θαλάσσιας Αλιείας.

 

Πηγή:http://www.news.gr