Επικαιρότητα

Το «ματωμένο φεγγάρι» στην πιο σύντομη έκλειψη του αιώνα!

Το «ματωμένο φεγγάρι» στην πιο σύντομη έκλειψη του αιώνα! Eντελώς στη σκιά της Γης κρύφτηκε η Σελήνη το Σάββατο, ξεκινώντας μία ολική έκλειψη για περίπου πέντε λεπτά, με τη NASA να αναφέρει πως ήταν η συντομότερη έκλειψη του αιώνα.

Όση ώρα διήρκεσε το αστρονομικό φαινόμενο, το ουράνιο σώμα πήρε ένα πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, γεγονός που του έχει δώσει και το παρελθόν το προσωνύμιο «ματωμένο φεγγάρι».

Ωστόσο, δεν είχαν πολλοί την τύχη να δουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο, καθώς έγινε ορατό από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, ενώ σε τμήματα της Νότιας Αμερικής, της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας εμφανίστηκε ως μερική.

Στους άτυχους -που όμως η NASA φρόντισε να χαρίσει live εικόνα της έκλειψης- συγκαταλέγονται η Ευρώπη, η Ισλανδία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Γροιλανδία.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, αλλά αύτή ήταν η τρίτη σε μία σειρά τεσσάρων, γνωστή ως «τετράδα».

Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2014 και η δεύτερη τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Το «ματωμένο φεγγάρι» στην πιο σύντομη έκλειψη του αιώνα!

Το «ματωμένο φεγγάρι» στην πιο σύντομη έκλειψη του αιώνα!

Πηγή:http://www.defencenet.gr