Επικαιρότητα

Πεκίνο: Κλείσιμο όλων των μεγάλων εργοστασίων άνθρακα ως το 2016

Πεκίνο: Κλείσιμο όλων των μεγάλων εργοστασίων άνθρακα ως το 2016 Οι αρχές του Πεκίνο ανακοίνωσαν την απόφαση να κλείσουν τους εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2016, προκειμένου να βελτιωθούν τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην πόλη.

Η πρωτεύουσα της Κίνας θα στραφεί σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, οι οποίοι είναι λιγότερο επιζήμιοι για το περιβάλλον, ενώ παράγουν έως και 2,6 φορές παραπάνω ηλεκτρισμό σε σχέση με τους σταθμούς παραγωγής από άνθρακα, αν και με λίγο μεγαλύτερο κόστος.

Οι περισσότεροι ρύποι προέρχονται από την καύση άνθρακα, επομένως το κλείσιμο των σταθμών θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο όσον αφορά τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών.

Το περασμένο έτος η ρύπανση στο Πεκίνο ήταν διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο της Κίνας. Το κλείσιμο των σταθμών θα μειώσει την καύση άνθρακα κατά 9,2 τόνους ετησίως και θα αποτρέψει 30 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από το να φτάσουν στην ατμόσφαιρα.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει κομμάτι μίας γενικότερης τάσης στην Κίνα, η οποία μετά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες, εκπέμπει πλέον τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Η χώρα δέχεται σημαντικές πιέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό να λάβει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά μέτρα για να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα της.

Η Κίνα παράγει περίπου το 64 τοις εκατό της ενέργειάς της από άνθρακα. Ενδεικτικά το ποσοστό των ΗΠΑ, της χώρας με τις δεύτερες υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι 30 τοις εκατό.

Εξάλλου πριν από μερικούς μήνες ο επικεφαλής της Κρατικής Αρχής για την Ασφάλεια των Ανθρακωρυχείων είχε ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο 2.000 εκ των μικρότερων ανθρακωρυχείων της χώρας μέσα στο 2015.

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr