Επικαιρότητα

Ανεμογεννήτρια δίπλα σε ξενοδοχείο και εκθεσιακό κέντρο ; Ναι, στη Κοπεγχάγη φυσικά!

Ανεμογεννήτρια δίπλα σε ξενοδοχείο και εκθεσιακό κέντρο ;  Ναι, στη Κοπεγχάγη φυσικά! Δίπλα στο ξενοδοχείο 4 αστέρων Bella Sky και στο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο Βella Center στη Κοπεγχάγη, βρίσκεται σε λειτουργία μια ανεμογεννήτρια ισχύος 3MW με ύψος πυλώνα 80m και διάμετρο ρότορα 90m.

Η ανεμογεννήτρια είναι εγκατεστημένη σε απόσταση 150μ από την είσοδο του φουτουριστικού ξενοδοχείου με τους δίδυμους πύργους 23 ορόφων υπό κλίση οι οποίοι ενώνονται στο υψηλότερο επίπεδο τους μέσω μια γέφυρας. Το εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο Bella Center είναι το μεγαλύτερο της Σκανδιναβίας με συνολική έκταση 121.800 m² και χωρητικότητα 20.000 ατόμων.

Η ύπαρξη της ανεμογεννήτριας εντός του parking δεν ενοχλεί την λειτουργία του ξενοδοχείου αλλά και του εκθεσιακού κέντρου ενώ δεν προσβάλλει την αισθητική του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Υπάρχει μεγάλο πλήθος από ανέκδοτες ιστορίες στην Ελλάδα από...ανεμογεννήτριες που ενοχλούν τα πρόβατα, τα σύννεφα, τα βουνά, και κάθε τι άλλο που δυνητικά μπορεί να εναντιωθεί στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης.

Οι πλέον κρίσιμες και ουσιαστικές ιστορίες προκύπτουν σαφώς από την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και πάνω από όλα την επί σκοπού και κατά βούληση ενημέρωση του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένας επενδυτής αισθάνεται «τυχερός» όταν το επενδυτικό του σχέδιο λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εντός 6-8 ετών, καθώς η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο μακρά αδειοδοτική διαδικασία!

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μια αδιαπραγμάτευτα πραγματική και βιώσιμη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον πλέον ανεξάρτητο φυσικό πόρο, τον άνεμο. ΔΕΝ βιάζουν το περιβάλλον, ΔΕΝ υποβαθμίζουν την περιοχή όπου εγκαθίστανται και πάνω από όλα ΔΕΝ ζημιώνουν τους κατοίκους!

Αντίθετα, αναβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα μέσω της μείωσης έκλεισης τεράστιων ποσοτήτων τοξικών ρύπων από την κάυση λιγνίτη και άνθρακα, αναβαθμίζουν την περιοζή όπου εγκαθίστανται μέσα από την επισκεψιμότητα που τυγχάνουν αλλά και την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε τοπικό επίπεδο, ενώ ενισχύουν το εισόδημα των κατοίκων μέσα από τα θεσμοθετημένα ανταποδοτικά οφέλη.

Στην Ευρώπη, αλλά και σε κάθε ευνομούμενο κράτος, πραγματοποιείται πέρα από τα προφανή, μια παράπλευρη αξιοποίηση τέτοιων έργων προσελκύοντας επιστημονικό, ακαδημαικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον!

Προσεχώς θα επιχειρήσουμε να συλλέξουμε υλικό από αντίστοιχες εγκαταστάσεις όπου οι ανεμογεννήτριες δένουν αρμονικά με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε αστικά και μη κέντρα ανά τον κόσμο! Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα αποτελούν οι ανεμογεννήτριες στην πόλη του Άμστερνταμ και η μεγάλη ανεμογεννήτρια δίπλα στο στάδιο του Μονάχου.

Αυτά να τα λέμε γιατί στην Ελλάδα οι ανεμογεννήτριες έχουν κατηγορηθεί για τα πάντα ενώ η νομοθεσία και η Κεντρική Διοίκηση μεριμνά να μην φαίνονται από πουθενά!

To 'Aρθρο και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζουμε στη σελίδα μας στο facebook ετοίμασε ο καλός φίλος Ενεργειακός Μηχανικός Κωνσταντίνος Γκαράκης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά! Εμείς απλά προσθέσαμε το σχόλιο μας και...παρουσιάζουμε την όμορφη δουλειά του!

 

Ανεμογεννήτρια δίπλα σε ξενοδοχείο και εκθεσιακό κέντρο ;  Ναι, στη Κοπεγχάγη φυσικά!

Ανεμογεννήτρια δίπλα σε ξενοδοχείο και εκθεσιακό κέντρο ;  Ναι, στη Κοπεγχάγη φυσικά!