Επικαιρότητα

Ερχεται το λάστιχο-«φορτιστής»

Ερχεται το λάστιχο-«φορτιστής» Με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να θεωρούνται το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι τεχνολογίες φαίνεται να κινούνται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ωστόσο ένας από τους βασικούς «πονοκεφάλους» της νέας γενιάς ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έχει να κάνει με τους σταθμούς φόρτισής τους, αλλά και με τον περιορισμό ως προς την εμβέλεια κίνησής τους.

Ο αμερικανικός κολοσσός ελαστικών Goodyear ανέπτυξε μια ευρηματική ιδέα: ένα λάστιχο ικανό να… φορτίζει το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο εν κινήσει. Κατασκευασμένο από θερμο-πιεζοηλεκτρικά υλικά, το concept ελαστικό ονόματι BH03 είναι ικανό να μετατρέπει την θερμότητα που συλλέγει από τον ήλιο και τις πιέσεις κατά την τριβή του στην άσφαλτο, σε πολύτιμη ενέργεια για την κίνηση του οχήματος.

Το ακόμα πιο μαύρο χρώμα του ελαστικού, σύμφωνα με την εταιρεία, επελέγη με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη απορροφητικότητα της θερμικής ακτινοβολίας του ήλιου.

Νέα γενιά οχημάτων, νέα γενιά ελαστικών

«Το ελαστικό BH03 παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαφόρων διεργασιών που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των ειδικών υλικών κατασκευής του. Αυτά επιτρέπουν την συλλογή της θερμότητας και την μετατροπή της σε ενέργεια είτε όταν το όχημα βρίσκεται σταθμευμένο, είτε όταν βρίσκεται εν κινήσει» εξηγεί η εταιρεία. «Με τις απαιτήσεις προς την κατεύθυνση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να μεγαλώνουν, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυναμική να προσφέρει λύση ως προς τις μελλοντικές προκλήσεις κίνησης. Το concept αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει – μεταξύ άλλων – το άγχος της εμβέλειας που συνοδεύει τα ηλεκτροκίνητα οχήματα».

 

Πηγή:http://www.tovima.gr