Επικαιρότητα

Στο στόχαστρο εκ νέου ο σχιστόλιθος. Τι «παγίδες» κρύβει η αξιοποίηση του

Στο στόχαστρο εκ νέου ο σχιστόλιθος. Τι «παγίδες» κρύβει η αξιοποίηση του Νέα έρευνα «κόλαφος» έρχεται να χτυπήσει την ενεργειακή αγορά και συγκεκριμένα την παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο.

Αμερικανική μελέτη - η οποία δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, οι πληροφορίες που περιέχει κοινοποιήθηκαν στο περιθώριο συνεδρίου από την σεισμολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών- συνδέει άμεσα την πρόκληση σεισμών με την διαδικασία της εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο.

Στοχοποιείται πλέον απευθείας ο συγκεκριμένος κλάδος, ενώ δημοσιεύματα συστήνουν σήμερα την οριστική παύση εργασιών στην Ευρώπη.

Ήδη μέχρι σήμερα η αξιοποίηση των εν λόγω κοιτασμάτων έχει βρεθεί στο στόχαστρο περιβαλλοντικών και όχι μόνο οργανώσεων λόγω της φύσης της διαδικασίας, η οποία είναι αποδεδειγμένο ότι επιβαρύνει κατά πολύ το περιβάλλον.

Ωστόσο, με την μελέτη αυτή αποδεικνύεται πως ο σχιστόλιθος κρύβει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, αυτόν της πρόκλησης σεισμικών δονήσεων.

Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ την δεκαετία του 1970 είχαν καταγραφεί μόνο 21 σεισμικές δονήσεις στις κεντρικές πολιτείες, από τότε που ξεκίνησε η εντατική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση: το 2009 προκλήθηκαν 50 σεισμικές δονήσεις, 87 το 2010 και 134 το 2011.

Για τους πολέμιους του κλάδου στην Ευρώπη οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Για τους υπερασπιστές προέχει η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τις παραδοσιακές πηγές τροφοδοσίας.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζεται πως η αύξηση της προσφοράς και κατά συνέπεια η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλη αυτή «ενεργειακή επανάσταση» να μην επιφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη, καθώς ο αριθμός νέων γεωτρήσεων μειώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ενώ μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποσύρονται σταδιακά από αυτή την αγορά.

Η μόνη χώρα που φαίνεται πως προχωρά ακάθεκτη είναι η Κίνα, η οποία έχει θέσει ως στόχο πριν από το 2020 να έχει προχωρήσει στην παραγωγή ενός τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο, αξιοποιώντας τα τρία μεγαλύτερα πιθανά κοιτάσματά της, στις επαρχίες Ορντος, Σιτσουάν και Ταρίμ.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr