Επικαιρότητα

Τα νέα φωτοβολταϊκά θα είναι έργα τέχνης!

Τα νέα φωτοβολταϊκά θα είναι έργα τέχνης! Μια μέθοδος κατά την οποία επάνω στα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά τυπώνονται τόσο διακοσμητικά γραφικά όσο και λειτουργικά συστατικά έχει ως στόχο να φέρει την ηλιακή ενέργεια στον χώρο της εσωτερικής διακόσμησης.

Το Τεχνικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας βρίσκεται πίσω από τη νέα διαδικασία που επιτρέπει την συλλογή ενέργειας από τον εσωτερικό φωτισμό, καθώς επίσης και την τροφοδοσία των μικρών συσκευών και αισθητήρων από το φως του ήλιου.

Η διαδικασία προβλέπει ότι τα οργανικά φωτοβολταϊκά θα παράγονται μαζικά με τη μέθοδο roll-to-roll σε βαθμό έως και 100 μέτρα επίστρωσης ταινιών ανά λεπτό. Τα οργανικά ηλιακά πάνελ έχουν μόλις 0,2 mm πάχος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροδίων και των πολυμερών στρωμάτων όπου συλλέγεται το φως. Μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικές ή εξωτερικές επιφάνειες, όπως παράθυρα και τοίχους, καθώς και σε μηχανές ή συσκευές, διευρύνοντας τις δυνατότητες για τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να είναι όχι μόνο λειτουργικοί, αλλά και αληθινά έργα τέχνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη διαδικασία εκτυπώνοντας φωτοβολταϊκά κύτταρα σε σχήμα φύλλου, διακόσια από τα οποία δημιουργούν ένα τετραγωνικό μέτρο ενεργούς επιφάνειας ηλιακών πάνελ. Αυτό παρήγαγε 3,2 αμπέρ ηλεκτρικού ρεύματος με 10,4 βατ ισχύος.

Παρόλο που έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, χαμηλή κατανάλωση υλικών και είναι ευέλικτα, ελαφριά και ανακυκλώσιμα, τα οργανικά φωτοβολταϊκά έχουν πολύ χαμηλότερη απόδοση από τα συμβατικά, άκαμπτα ηλιακά πάνελ που βασίζονται στο πυρίτιο. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, οι ερευνητές εργάζονται επίσης στις roll-to-roll μεθόδους παραγωγής για ηλιακούς συλλέκτες από άλλα υλικά με ελπιδοφόρα αποτελέσματα: τα πρώτα ηλιακά κύτταρα που παράγονται στο εργαστήριο τους έχουν περίπου πέντε φορές καλύτερη απόδοση από ό, τι τα οργανικά φωτοβολταϊκά κύτταρα.

 

Τα νέα φωτοβολταϊκά θα είναι έργα τέχνης!

Τα νέα φωτοβολταϊκά θα είναι έργα τέχνης!

Πηγή:http://www.4green.gr