Επικαιρότητα

Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών στην πρότυπη οικολογική πόλη Masdar

Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών στην πρότυπη οικολογική πόλη Masdar Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία», στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην πρότυπη οικολογική πόλη Masdar, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία», στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πρότυπη οικολογική πόλη Masdar, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 22 Ιανουαρίου.

Η πόλη του Masdar σκοπεύει να αποτελέσει την πρωτοπόρα πιο αειφορική πόλη παγκοσμίως και να συνδυάσει την ταχεία αστικοποίηση με την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων.

Η πόλη συνδυάζει αρχαίες αραβικές αρχιτεκτονικές λύσεις οι οποίες επιτρέπουν τον φυσικό δροσισμό, εκμεταλλεύονται τους επικρατέστερους ανέμους της περιοχής μειώνοντας τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Με την χρήση πρακτικών βιοκλιματικού σχεδιασμού, ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και την παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών γεννητριών στις ταράτσες των κτηρίων, η πόλη του Masdar έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον έχουν εφαρμοστεί τεχνικές μείωσης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης τους, ενώ η ηλεκτροκίνηση χρησιμοποιείται ευρέως (μέσω λεωφορείων και αυτοματοποιημένων οχημάτων τεσσάρων θέσεων χωρίς οδηγό).

Το κέντρο της πόλης, είναι μια μηχανή της καινοτομίας. Η πόλη αναπτύσσεται σε γειτονιές γύρω από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας – (ένα ερευνητικό πανεπιστήμιο που αφιερώνεται σε λύσεις αιχμής στους τομείς της ενέργειας και της βιωσιμότητας). Το Ινστιτούτο είναι πυρήνας της πόλης, το οποίο στηρίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλη την πόλη.

Οι εταιρείες μπορούν να σφυρηλατήσουν στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την επιτάχυνση παροχής καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στην αγορά. Με μερικές χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Masdar είναι στο δρόμο υλοποίησης το όραμά της. Συνεχώς προστίθενται νέες επιχειρήσεις, σχολεία, εστιατόρια, διαμερίσματα με τελικό στόχο 40.000 άνθρωποι να ζουν στην πόλη, με επιπλέον 50.000 ανθρώπους να μετακινούνται κάθε μέρα για να εργαστούν και να σπουδάσουν.

Βασικοί υποστηρικτές είναι οι α) International Renewable Energy Agency (IRENA), β) Siemens, γ)General Electric και δ) Mitsubishi. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της πόλης από υπεύθυνο και παρουσιάστηκαν οι τεχνολογικές λύσεις που έχουν εφαρμοστεί.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:

http://www.masdar.ae

Άρθρο του Κωνσταντίνου Γκαράκη, Ενεργειακού Μηχανικού

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών στην πρότυπη οικολογική πόλη Masdar

Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών στην πρότυπη οικολογική πόλη Masdar