Επικαιρότητα

Στις αρχές του 2016 θα λειτουργήσει το αιολικό στον Άγιο Γεώργιο

Στις αρχές του 2016 θα λειτουργήσει το αιολικό στον Άγιο Γεώργιο Η δανέζικη Vestas έλαβε παραγγελία για ανεμογεννήτριες 73,2 MW, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την Τέρνα Ενεργειακή σε αιολικό πάρκο στο ακατοίκητο νησί του Αγίου Γεωργίου, κοντά στις ακτές της Αττικής.

Η Vestas αποκάλεσε το έργο “μοναδικό” σε ανακοίνωσή της, καθώς χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες προκλήσεις που συνήθως παρατηρούνται στα θαλάσσια αιολικά. Στα πλαίσια του συμβολαίου των δύο εταιρειών, θα χρησιμοποιηθούν εννέα ανεμογεννήτριες τύπου V90-3.0 MW και 14 ανεμογεννήτριες V112-3.3 MW. Επίσης, προβλέπεται η παροχή συντήρησης από την πλευρά της Vestas. Η αποστολή των ανεμογεννητριών αναμένεται να γίνει στο γ' τρίμηνο του 2015 και το αιολικό πάρκο προβλέπεται να λειτουργήσει εμπορικά στο β' τρίμηνο του 2016.

Με αφορμή την είδηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακής, Μανόλης Μαραγκουδάκης, έκανε την εξής δήλωση: “Το αιολικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου θα εκμεταλλευτεί το τεράστιο αιολικό δυναμικό του Αιγαίου για να παράγει καθαρή ενέργεια και θα την μεταφέρει μέσω αποκλειστικού υποθαλάσσιου καλωδίου σε ένα μεγάλο κέντρο ζήτησης ενέργειας, την Αττική. Το σχέδιο φανερώνει για ακόμη μια φορά την βαθιά μας δέσμευση στην ελληνική αγορά αιολικών. Με τη νέα μας παραγγελία, η μακρόχρονη συνεργασία μας με την Vestas κάνει ένα ακόμα βήμα”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Vestas για την περιοχή της Μεσογείου, Μάρκο Γκρατσιάνο, σχολίασε: “Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό το σχέδιο. Η Vestas δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1986, αλλά το νέο αιολικό αποτελεί ένα οδόσημο, καθώς χαρακτηρίζεται από προκλήσεις στην μεταφορά και την διανομή που βρίσκουμε συνήθως στα υπεράκτια αιολικά. Η νέα παραγγελία παγιώνει την θέση μας στην Ελλάδα και ενισχύει την σχέση μας με την Τέρνα Ενεργειακή”.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr