Επικαιρότητα

Πιλοτικό έργο για παραγωγή ενέργειας από κατάλοιπα ελαιόλαδου στην Ισπανία

Πιλοτικό έργο για παραγωγή ενέργειας από κατάλοιπα ελαιόλαδου στην Ισπανία Πιλοτικό έργο για τη μετατροπή τοξικού ελαιόλαδου σε θερμότητα και ηλεκτρισμό ξεκίνησε την λειτουργία του στην Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Το έργο κατασκευάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος BIOGAS2PEM-FC, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στον κλάδο του ελαιόλαδου στην συγκεκριμένη περιοχή, που παραδοσιακά παράγει μεγάλες ποσότητες, αξίας 1,5 δις. ευρώ το 2013.

Η μονάδα εκμεταλλεύεται τα κατάλοιπα του λαδιού που περιέχουν τοξικά οργανικά συστατικά και εντομοκτόνα και τα μετατρέπει σε ηλεκτρισμό και θερμότητα μέσα από τρία διαδοχικά στάδια με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί διασπούν τις επιμέρους χημικές ενώσεις παράγοντας στην πορεία βιοαέριο, από το οποίο προκύπτει ενέργεια.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για παραγωγή 30 εκατ. κ.μ. ρυπογόνου νερού από μια μέση καλλιέργεια κατά την περίοδο της παραγωγής του λαδιού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιδράσεις για το περιβάλλον.

 

Πηγή:http://www.energypress.gr